Cilvēktiesību komisija: pastāvīgai komunālo pakalpojumu nodrošināšanai nepieciešams komplekss, sistēmisks risinājums

(11.12.2012.)

„Ne tikai Rīgā, bet arī citviet Latvijā pašvaldības nespēj savlaicīgi pirms apkures sezonas sākuma atrisināt jautājumu par siltumenerģijas nodrošināšanu ēkās, kurās uzkrāti komunālo pakalpojumu parādi. Tam nepieciešami kompleksi, sistēmiski risinājumi,” sacīja Saeimas Cilvēktiesību un sabiedrisko lietu komisijas priekšsēdētāja Ināra Mūrniece. Komisijas deputāti otrdien, 11.janvārī, iztaujāja atbildīgās amatpersonas par komunālo pakalpojumu nodrošināšanu iedzīvotājiem.

Komisijas sēdes centrālais jautājums bija par siltumenerģijas pakalpojuma nodrošināšanu Rīgā, Melīdas ielā 3, kur nama iemītniekiem vēl līdz šī gada 5.decembrim nebija pieslēgta siltumenerģija nama apsaimniekotāja un iedzīvotāju parādu dēļ. Komisijas priekšsēdētāja pauda gandarījumu, ka, komisijai iesaistoties, mājas iedzīvotājiem uzreiz tika pieslēgta siltumenerģija. Vienlaikus I.Mūrniece bija neizpratnē par pašvaldības nespēju situāciju risināt savlaicīgi.

Nama apsaimniekotāja „Jauna vide.lv” valdes loceklis Juris Mačtams sacīja, ka problēma radusies iepriekšējā pārvaldnieka un desmit nama dzīvokļu īpašnieku parādu dēļ. Viņš informēja, ka uzņēmums neiebilst pret ēkas nodošanu apsaimniekošanai SIA „Rīgas namu pārvaldnieks”, ko apstiprināja arī tās valdes priekšsēdētājs Ervīns Straupe, informējot, ka pašlaik tiek gatavoti dokumenti – tostarp, ka nama iedzīvotāji apņemas nomaksāt savus parādus.

I.Mūrniece apliecināja, ka komisija pavasarī vēlreiz atgriezīsies pie šī jautājuma, lai novērtētu situācijas attīstību.

Komisijas sekretārs Dzintars Ābiķis akcentēja, ka problēmas pamatā ir ļaunprātīgie nemaksātāji, ko
pastiprina iespējamo sankciju trūkums. Savukārt mazturīgajiem, kuriem rēķinu nomaksa tiešām ir apgrūtināta, ir iespējas vērsties pašvaldībā pēc palīdzības. Arī E.Straupe apliecināja, ka vienam dzīvoklim nav iespējams atslēgt siltumenerģiju, savukārt par elektrības atslēgšanu atbild Latvenergo, un šī sankcija netiek īstenota.

Komisijas deputāts Jānis Urbanovičs (SC) atgādināja, ka nav korekti atbildību noteikt tikai pašvaldības iestādēm, jo komunālo pakalpojumu nodrošināšana ir kompleksa un tajā ir daudz iesaistīto pušu.

Diskutējot par sistēmiskiem risinājumiem, Ekonomikas ministrijas valsts sekretārs Gatis Ābele sacīja, ka nepieciešams pastiprināt apsaimniekotāja atbildību un noteikt pienākumu prasīt parādu atmaksu, vēršot uzmanību, ka Saeima pašlaik strādā pie grozījumiem Dzīvojamo māju pārvaldīšanas likumā. Tāpat apsaimniekotājiem būtu plašāk jāizmanto civiltiesiskā apdrošināšana. Arī Tieslietu ministrijas pārstāve Baiba Broka akcentēja, ka ēkas apsaimniekotāja rīcība, ļaujot uzkrāties parādiem, ir bezatbildīga. Kā risinājumu viņa piedāvāja padarīt stingrāku grāmatvedības uzskaiti, lai varētu pārliecināties, ka pārvaldnieks no iedzīvotājiem saņemto naudu par komunālajiem pakalpojumiem tiešām pārskaita siltumenerģijas un ūdens piegādātājiem.

Sēdē izteiktie priekšlikumi tiks iesniegti Saeimas Cilvēktiesību un sabiedrisko lietu komisijai, kā arī Ekonomikas ministrijai un Tieslietu ministrijai, kuras turpinās darbu pie jautājuma sistēmiskas sakārtošanas.


Saeimas Preses dienests

Piektdien, 19.jūlijā
09:00  Parlamentārās izmeklēšanas komisijas par “Rail Baltica” projekta parlamentārās kontroles nodrošināšanu, lai apzinātu projekta īstenošanā pieļautās kļūdas un panāktu, ka tas kļūst par prioritāru valdības jautājumu un lēmumi tiek pieņemti pārskatāmi, laikus un ievērojot Latvijas valsts un visas sabiedrības intereses, ietekmi uz Latvijas tautsaimniecību un valsts budžetu sēde
09:00  Eiropas Savienības Austrumu partnerības parlamentāro administrāciju dialogs par pārmaiņu vadību, sarunu vešanu un komunikāciju
09:30  Mandātu, ētikas un iesniegumu komisijas sēde