Kalniņa-Lukaševica ar ES kolēģiem aicina Van Rompeju palielināt nacionālo parlamentu lomu ES lēmumu pieņemšanā

(10.12.2012.)

Eiropas Savienības (ES) tālāka ekonomiskā, politiskā un sociālā integrācija radīs jaunus izaicinājumus dalībvalstu nacionālajiem parlamentiem, tāpēc turpmāk tiem jābūt vēl ciešāk iesaistītiem demokrātiskās leģitimitātes stiprināšanā. To 11 ES dalībvalstu parlamentu Eiropas lietu komisiju priekšsēdētāji uzsvēra Eiropadomes priekšsēdētājam Hermanim Van Rompejam (Herman Van Rompuy) adresētā vēstulē, informē Saeimas Eiropas lietu komisijas priekšsēdētāja Zanda Kalniņa-Lukaševica.

„Nacionālajiem parlamentiem ir jābūt proaktīviem un jāpiedalās diskusijā par Eiropas Savienības nākotni, tādējādi apliecinot, ka tie ir Eiropas Savienības institūcijām līdzvērtīgi spēlētāji demokrātiskās leģitimitātes spēcināšanā. Tādēļ parlamentiem laikus jābūt pieejamai informācijai par konceptuāli apspriežamajām iniciatīvām, kas ietekmē Eiropas Savienības dienaskārtību un darbības principus,” uzsver Z.Kalniņa-Lukaševica, skaidrojot Van Rompejam nosūtītās vēstules mērķus. 

„Tieši Eiropas pusgada izveide un pakāpeniska pāreja uz integrētu budžetu un ekonomisko regulējumu nenoliedzami atstās iespaidu uz nacionālo parlamentu darbu. Integrētāka fiskāla savienība pieprasa dalībvalstu nacionālajiem parlamentiem apsvērt savu lomu demokrātiskās leģitimitātes stiprināšanā, jo pārraudzība un krīžu menedžments joprojām tiek īstenots nacionālā līmenī,” par vēstulē pausto informē Saeimas Eiropas lietu komisijas priekšsēdētāja.

Tāpat ES dalībvalstu parlamentu Eiropas lietu komisiju priekšsēdētāji vēstulē uzsver, lai arī oktobra Eiropadomes paziņojums apliecina spēcīga demokrātiskās leģitimitātes un atbildības mehānisma nepieciešamību, bažas rada priekšlikumu trūkums par nacionālo parlamentu lomu šajā mehānismā. Ņemot vērā, ka nacionālie parlamenti pārstāv sabiedrību, tiem ir jāstiprina saikne starp dalībvalstu pilsoņiem un Eiropas līmenī pieņemtajiem lēmumiem, norāda ES dalībvalstu parlamentu Eiropas lietu komisiju priekšsēdētāji.

ES dalībvalstu parlamentu Eiropas lietu komisiju priekšsēdētāji, 26.novembrī tiekoties Dānijas parlamentā Kopenhāgenā, vienojās nosūtīt vēstuli Eiropadomes priekšsēdētājam, uzsverot nepieciešamību palielināt nacionālo parlamentu lomu demokrātiskās leģitimitātes stiprināšanā. Dalībvalstu Eiropas lietu komisiju priekšsēdētāji diskutēja par oktobra Eiropadomes secinājumiem un apmainījās viedokļiem pirms decembra Eiropadomes.


Saeimas Preses dienests

Piektdien, 19.jūlijā
09:00  Parlamentārās izmeklēšanas komisijas par “Rail Baltica” projekta parlamentārās kontroles nodrošināšanu, lai apzinātu projekta īstenošanā pieļautās kļūdas un panāktu, ka tas kļūst par prioritāru valdības jautājumu un lēmumi tiek pieņemti pārskatāmi, laikus un ievērojot Latvijas valsts un visas sabiedrības intereses, ietekmi uz Latvijas tautsaimniecību un valsts budžetu sēde
09:00  Eiropas Savienības Austrumu partnerības parlamentāro administrāciju dialogs par pārmaiņu vadību, sarunu vešanu un komunikāciju
09:30  Mandātu, ētikas un iesniegumu komisijas sēde