Saeima pieņem grozījumus Prokuratūras likumā, kas uzlabos prokuratūras darbu

(22.11.2012.)

Saeima ceturtdien, 22.novembrī, trešajā galīgajā lasījumā pieņēma grozījumus Prokuratūras likumā, kas pilnveido prokuratūras darba tiesisko regulējumu attiecībā uz prokuroru disciplināratbildību, prokuratūras amatpersonu kompetenci un prokuroru profesionālās darbības novērtējumu. Likuma grozījumus izstrādājusi Saeimas Aizsardzības, iekšlietu un korupcijas novēršanas komisija.

Grozījumi precizē ģenerālprokurora, virsprokuroru un virsprokuroru vietnieku tiesības profesionālo pienākumu izpildē. Pieņemtās izmaiņas nosaka ierobežojumus ieņemt ģenerālprokurora amatu ne ilgāk kā divus termiņus pēc kārtas, paredz minimālo vecumu kandidēšanai ģenerālprokurora amatam, kā arī precizē ģenerālprokurora izvirzīšanas termiņus un procedūru.

Grozījumi paredz, ka prokuroru var saukt pie disciplinārās atbildības ne tikai par tīšu likuma pārkāpumu, bet arī par nolaidību. Tāpat noteikts prokurora atbrīvošanas un atlaišanas pamatojums, tostarp paredzot, ka prokurors atbrīvojams no amata saistībā ar maksimālā vecuma iestāšanos.

Grozījumi paredz ne retāk kā reizi piecos gados veikt prokurora novērtēšanu. Atkārtots negatīvs vērtējums būs par pamatu prokurora atlaišanai no amata.

Izmaiņas nosaka prokurora amata kandidātu atlases, stažēšanās un amatā iecelšanas kārtību, tostarp iekļauta prasība par minimālo  personas vecumu iecelšanai prokurora amatā, kā arī par nevainojamas reputācijas nepieciešamību amata kandidātam. Tāpat precizēti prokuroru amatā iecelšanas un paaugstināšanas nosacījumi, tostarp paaugstinot nepieciešamā stāža ilgumu personas iecelšanai  Ģenerālprokuratūras departamenta, nodaļas vai tiesas apgabala prokuratūras virsprokurora amatā.

Likuma grozījumi nosaka arī prokurora amata pienākumu pildīšanas maksimālo vecumu, pienākumu ievērot ētikas normas, kā arī pilnveidot zināšanas un profesionālās prasmes.

Tāpat grozījumi saskaņo Prokuratūras likuma normas ar citām spēkā esošajām tiesību normām, Satversmes tiesas spriedumiem, kā arī Eiropas Savienības Padomes lēmumu par Eirojusta stiprināšanu cīņā pret smagiem noziegumiem.

Prokuratūras likuma grozījumi stājas spēkā 2013.gada 1.janvārī.



Saeimas Preses dienests

Ceturtdien, 4.jūlijā