Aizsardzības komisija atbalsta stingrākas prasības ieroču atļauju saņemšanai

(20.11.2012.)

Saeimas Aizsardzības, iekšlietu un korupcijas novēršanas komisija otrdien, 20.novembrī, konceptuāli atbalstīja grozījumus Ieroču un speciālo līdzekļu aprites likumā, kas noteiks stingrākas prasības ieroču atļauju saņemšanai un ieroču nēsāšanai.

Likumu paredzēts papildināt ar jaunu pantu par veselības un psiholoģisko īpašību pārbaudi ieroču glabāšanai un izmantošanai. Ieroču atļauju pretendentiem un ieroču īpašniekiem būs jāiziet ne tikai veselības, bet arī atsevišķu psiholoģisko īpašību pārbaude. Veselības pārbaudi veiks ārstniecības iestādē izveidota speciāla komisija vai ģimenes ārsts, bet psiholoģisko īpašību pārbaudi – sertificēts psihologs.    

Grozījumi paredz ieroču nēsāšanas atļaujas izsniegt noteiktam termiņam – 10 gadiem. Likumprojekta autori norāda, ka atgriešanās pie šāda kārtības ļaus policijai atkārtoti izvērtēt šaujamieroča glabāšanas un nēsāšanas nepieciešamību. Pašlaik ieroča glabāšanas, nēsāšanas un ieroču kolekcijas atļaujas izsniedz uz nenoteiktu laiku.

Paredzētas izmaiņas arī ieroču atļaujas izsniegšanas aizliegumā, piemēram, atļauju nedrīkstēs izsniegt ne tikai personām, kuras tiek turētas aizdomās par smagu vai sevišķi smagu noziegumu, bet arī par mazāk smaga nozieguma izdarīšanu.

Lai novērstu situācijas, kad šaujamieroča īpašnieki pašrocīgi padara ieroci nederīgu šaušanai, grozījumi noteiks, ka ierocis dezaktivizācijai jānodod licencētam komersantam, kas nodarbojas ar ieroču remontu vai izgatavošanu.

Grozījumi noteiks, ka ziņas par personām, kuras nokārtojušas ieroču eksāmenu, ir jāreģistrē licenču un sertifikātu reģistrā.

Tāpat likumprojekts precizē vairākas likuma normas attiecībā uz ārvalstu medniekiem un sportistiem, nosakot, ka ieroča glabāšanas atļauja ir izsniedzama uz noteiktu termiņu.

Par Ieroču un speciālo līdzekļu aprites likuma grozījumiem trīs lasījumos vēl jālemj Saeimai.





Saeimas Preses dienests

Piektdien, 19.jūlijā
09:00  Parlamentārās izmeklēšanas komisijas par “Rail Baltica” projekta parlamentārās kontroles nodrošināšanu, lai apzinātu projekta īstenošanā pieļautās kļūdas un panāktu, ka tas kļūst par prioritāru valdības jautājumu un lēmumi tiek pieņemti pārskatāmi, laikus un ievērojot Latvijas valsts un visas sabiedrības intereses, ietekmi uz Latvijas tautsaimniecību un valsts budžetu sēde
09:00  Eiropas Savienības Austrumu partnerības parlamentāro administrāciju dialogs par pārmaiņu vadību, sarunu vešanu un komunikāciju
09:30  Mandātu, ētikas un iesniegumu komisijas sēde