Saeima ceturtdien galīgajā lasījumā lemj par nākamā gada valsts budžeta projektu

(14.11.2012.)

Saeima ceturtdien, 15.novembrī, otrajā galīgajā lasījumā lemj par 2013.gada valsts budžeta projektu un vidēja termiņa budžeta ietvara 2013.-2015.gadam projektu, kā arī grozījumiem 25 likumos, kas saistīti ar nākamā gada valsts budžetu. Nākamā gada valsts budžeta projektam un pavadošajiem likumprojektiem kopumā iesniegti vairāk nekā 500 priekšlikumi.

2013.gadā valsts pamatbudžetā paredzēts piešķirt papildu finansējumu prioritāriem pasākumiem, kā prioritātes nosakot ekonomikas attīstību, demogrāfiskās situācijas uzlabošanu un atalgojuma palielināšanu noteiktām sabiedriskajā sektorā strādājošo kategorijām.

Demogrāfiskās situācijas uzlabošanai 2013.gadā paredzēts novirzīt 38 miljonus latu. No 2013.gada paredzēts palielināt atalgojumu noteiktām sabiedriskajā sektorā strādājošo kategorijām, tostarp vispārizglītojošo un kultūrizglītības iestāžu pedagogiem, policistiem, ugunsdzēsējiem, robežsargiem, Ieslodzījuma vietu pārvaldē strādājošajiem, tiesu darbiniekiem, kā arī sociālās aprūpes centru darbiniekiem. Tāpat papildu finansējumu prēmiju izmaksai nākamgad plānots piešķirt atsevišķu valsts institūciju darbiniekiem, ja viņu darbības rezultātā būtiski uzlabosies situācija ēnu ekonomikas apkarošanā un godīgas konkurences veicināšanā, kā arī valsts budžeta izdevumu samazināšanā, nodrošinot efektīvu valsts parāda vadību.

Saeima galīgajā lasījumā lems arī par grozījumiem likumā par „Par maternitātes un slimības apdrošināšanu”, kas paredz minimālo vecāku pabalsta apmēru no nākamā gada paaugstināt no 63 līdz 100 latiem.
Tāpat Saeima rītdien galīgajā lasījumā lems arī par grozījumiem Publiskās un privātās partnerības likumā un Publisko iepirkumu likumā, kas ļaus Iepirkumu uzraudzības birojam administratīvi sodīt par pārkāpumiem publisko iepirkumu jomā.

Darba kārtībā ir arī divu starptautisku līgumu ratifikācija, kas paredz, ka Turkmenistānā un Apvienotajos Arābu Emirātos (AAE) strādājošajiem Latvijas uzņēmējiem turpmāk būs nodrošināts stabils nodokļu maksāšanas režīms, kuru neietekmēs Turkmenistānas un AAE nodokļu normatīvo aktu grozījumi. Abu konvenciju mērķis ir arī novērst pušu uzņēmēju izvairīšanos no nodokļu nomaksas. Līgums radīs likumīgu pamatu Latvijas un Turkmenistānas, kā arī Latvijas un AAE nodokļu administrācijas iestāžu tiešai sadarbībai, tām regulāri apmainoties ar informāciju.

Lai uzlabotu medību jomas regulējumu, Saeima pirmajā lasījumā lems par grozījumiem Medību likumā, kas paredz samazināt administratīvo slogu medniekiem un ieviest efektīvu mehānismu medījamo dzīvnieku nodarīto postījumu samazināšanai. Likumprojekts paredz arī mainīt regulējumu pieļaujamajam nomedīšanas apjomam un paplašināt medībās atļauto rīku klāstu. Tāpat grozījumi arī paredz jaunu regulējumu, kas nosaka medību aizlieguma teritorijas un izmaiņas medību suņu apmācībā un izmantošanā medībās, kā arī medību dokumentācijā un uzraudzībā, piemēram, samazina administratīvo slogu medniekiem un atvieglo nosacījumus ārvalstu mednieku dalībai medībās Latvijā.

Tāpat rītdien Saeima lems arī par vairāku likumprojektu nodošana izskatīšanai komisijās.

Kopumā 15.novembra Saeimas sēdes darba kārtībā iekļauts 51 jautājums. 


Saeimas Preses dienests

Ceturtdien, 4.jūlijā