Ārlietu komisijas deputāti vizītē apmeklēs Ķīnu

(14.11.2012.)

Pēc Ķīnas parlamenta Ārlietu komisijas uzaicinājuma Saeimas Ārlietu komisijas deputāti no 19. līdz 27.novembrim uzturēsies vizītē Ķīnā. Deputāti tiksies ar Ķīnas Tautas Republikas Nacionālā Tautas Kongresa pārstāvjiem, kā arī citām amatpersonām, lai veicinātu abu valstu sadarbību ekonomikā un politisko dialogu.

„Ekonomika ir viena no Latvijas prioritātēm divpusējā sadarbībā ar Ķīnu. Mūsu valsts iedzīvotāju interesēs ir noskaidrot, kā abu valstu sadarbība varētu veicināt Latvijas ekonomisko attīstību. Viens no vizītes mērķiem ir ar Ķīnas amatpersonām izvērtēt Latvijas uzņēmumu iespējas veiksmīgi iekļūt un konkurēt Ķīnas tirgū,” uzsver Saeimas Ārlietu komisijas priekšsēdētājs Ojārs Kalniņš. Vizītes laikā plānots runāt arī par konkrētu Latvijas uzņēmēju interesēm Ķīnas tirgū, norāda komisijas priekšsēdētājs. Tāpat šī vizīte ir arī laba iespēja atgādināt par mūsu valsts sniegtajām iespējām un priekšrocībām īpaši pēc notiekošās vadības maiņas Ķīnā, norāda O.Kalniņš.

Raksturojot abu valstu sadarbības potenciālu ekonomikā, O.Kalniņš uzsver, ka Latvija ir Eiropas Savienības un NATO dalībvalsts ar stratēģiski izdevīgu ģeogrāfisko novietojumu, līdz ar to sadarbības partneriem no Ķīnas varam piedāvāt attīstītu ostu un transporta infrastruktūru.

Par Ķīnas interesi sadarboties ar Latviju liecina fakts, ka pēdējos gados vizītēs Latviju apmeklējušas vairākas augsta līmeņa Ķīnas amatpersonu delegācijas. Tāpat šī gada aprīlī 16 Centrāleiropas un Austrumeiropas valstis, tostarp Latvija, ar Ķīnu vienojās par ekonomiskās sadarbības veicināšanu, prioritāros sadarbības virzienus definējot 12 punktu programmā. Tās īstenošanai Ķīnas puse plānojusi atvēlēt desmit miljardus dolāru. Programma ietver tādas sadarbības prioritātes, kurās konkurētspējīgi ir arī Latvijas uzņēmumi, piemēram, infrastruktūras, zaļās ekonomikas un augsto tehnoloģiju jomā.

„Ķīna mainās ļoti strauji, pārtopot par strauji augošu patēriņa tirgu. Arī Latvijai uz to ir jāraugās nopietni, jo tā ir iespēja mūsu valsts uzņēmējiem,” uzsver O.Kalniņš, atzīmējot, ka Ķīna ir pasaulē otrā lielākā ekonomika, kuras izaugsmes temps tiek prognozēts septiņu procentu apmērā ik gadu līdz pat 2015.gadam.

Tāpat ar Ķīnas amatpersonām plānots pārrunāt Ķīnas un NATO sadarbību. „Arī NATO Parlamentārajā Asamblejā, kurā piedalījos pagājušajā nedēļas nogalē, diskusiju centrā bija jautājums par Ķīnu kā vienu no spēcīgākajiem spēlētājiem pasaules ekonomikā. Ar NATO ģenerālsekretāru Rasmusenu bijām vienisprātis, ka viena no prioritātēm ir strukturēta dialoga veidošana starp NATO un Ķīnu. Viens no soļiem ceļā uz šo mērķi ir NATO Parlamentārās Asamblejas plānotā vizīte uz Ķīnu nākamajā gadā,” uzsver O.Kalniņš, norādot, ka arī šis būs viens no Latvijas parlamentāriešu un Ķīnas amatpersonu diskusiju tematiem.

Vizītes laikā Ķīnas parlamentā Saeimas deputātiem plānotas tikšanās ar parlamenta priekšsēdētāja vietnieku, Ārlietu komisijas priekšsēdētāju, Ķīnas Ārlietu ministrijas pārstāvjiem, kā arī Ķīnas Ārlietu institūta vadītāju.

Vizītē Ķīnā no 19. līdz 27.novembrim uzturēsies Ārlietu komisijas priekšsēdētājs Ojārs Kalniņš, Ārlietu komisijas priekšsēdētāja biedrs Sergejs Potapkins un Ārlietu komisijas sekretāre Iveta Grigule, kā arī komisijas deputāti Jānis Dombrava (VL-TB/LNNK), Jānis Junkurs un Kārlis Eņģelis (RP).

 


Saeimas Preses dienests

Piektdien, 19.jūlijā
09:00  Parlamentārās izmeklēšanas komisijas par “Rail Baltica” projekta parlamentārās kontroles nodrošināšanu, lai apzinātu projekta īstenošanā pieļautās kļūdas un panāktu, ka tas kļūst par prioritāru valdības jautājumu un lēmumi tiek pieņemti pārskatāmi, laikus un ievērojot Latvijas valsts un visas sabiedrības intereses, ietekmi uz Latvijas tautsaimniecību un valsts budžetu sēde
09:00  Eiropas Savienības Austrumu partnerības parlamentāro administrāciju dialogs par pārmaiņu vadību, sarunu vešanu un komunikāciju
09:30  Mandātu, ētikas un iesniegumu komisijas sēde