Aizsardzības komisija atbalsta likumu grozījumus, lai mazinātu alkohola patēriņu jauniešu vidū

(13.11.2012.)

Saeimas Aizsardzības, iekšlietu un korupcijas novēršanas komisija otrdien, 13.novembrī, konceptuāli atbalstīja grozījumus vairākos likumos, kas paredz ierobežot alkohola patēriņu bērnu un jauniešu vidū, kā arī atbildību par alkoholisko dzērienu iegādāšanos un nelegālā alkohola tirdzniecību. Komisija izskatīšanai Saeimā pirmajā lasījumā atbalstīja grozījumus Alkoholisko dzērienu aprites likumā, likumā „Par policiju” un Latvijas Administratīvo pārkāpumu kodeksā (APK).

Alkoholisko dzērienu aprites likuma grozījumi paredz pienākumu alkohola pircējiem vecumā no 18 līdz 25 gadiem bez uzaicinājuma pārdevējam uzrādīt personu apliecinošu dokumentu, kā arī alkoholu lielveikalos tirgot atsevišķā nodaļā. Grozījumi noteiks aizliegumu tirgot alkoholu arī dienesta viesnīcās, sociālās aprūpes, valsts un pašvaldību iestāžu telpās. Likumprojekts paredz alkoholisko dzērienu reklāmā ietvert arī informāciju par alkohola pārdošanas un iegādāšanās aizliegumu.

Kā norāda likumprojekta autori, Latvija atrodas starp tām Eiropas valstīm, kur alkohola patēriņš jauniešu vidū ir viens no augstākajiem, alkohola pieejamība vērtējama kā augsta un pēdējo piecu gadu laikā situācija nav mainījusies uz labo pusi.

Komisija šodien atbalstīja arī grozījumus APK, par kuriem atbildīgā ir noteikta Juridiskā komisija. Piedāvātās izmaiņas APK paredz atbildību nepilngadīgajiem par alkoholisko dzērienu iegādāšanos, par pilngadīgas personas kā starpnieka izmantošanu alkohola iegādei, kā arī par alkohola pārdošanu personai vecumā no 18 līdz 25 gadiem, ja pircējs neuzrāda personu apliecinošu dokumentu.

Par atkārtotu alkohola pārdošanu nepilngadīgajiem plānots paredzēt iespēju APK juridiskajām personām atņemt tiesības uz zināma veida komercdarbību. Tāpat paredzēts pastiprināt sankciju par atkārtotu nepilngadīgā iesaistīšanu alkoholisko dzērienu lietošanā un novešanu līdz dzēruma stāvoklim. Izmaiņas arī noteiks nekustamā īpašuma īpašnieka (valdītāja) atbildību, ja viņa telpās pārdod nelegālo alkoholu.

Lai novērstu un atklātu administratīvos pārkāpumus un noziedzīgus nodarījumus, grozījumi likumā „Par policiju” paredz policijas darbiniekiem tiesības izdarīt kontrolpirkumus un iesaistīt tajos citas personas, tostarp nepilngadīgas. Likumprojekta autori norāda, ka tiks noteiktas stingras prasības nepilngadīgo iesaistīšanai kontrolpirkumos. Lai konstatētu pārkāpumus par alkohola tirdzniecību nepilngadīgajiem, grozījumi sekmēs aktīvu sabiedrības līdzdalību likumpārkāpumu novēršanā, kā arī nepilngadīgo tiesiskās apziņas veidošanos.

Likumu grozījumi izstrādāti Sociālo un darba lietu komisijas priekšsēdētājas biedra Arvila Ašeradena vadītajā darba grupā, kurā strādāja arī deputāti Inita Bišofa (RP), Andris Buiķis (Vienotība), Ivans Klementjevs (SC) un Aleksejs Loskutovs (Vienotība).

Par grozījumiem Alkoholisko dzērienu aprites likumā, likumā „Par policiju” un APK vēl trīs lasījumos jālemj Saeimai.



Saeimas Preses dienests

Piektdien, 19.jūlijā
09:00  Parlamentārās izmeklēšanas komisijas par “Rail Baltica” projekta parlamentārās kontroles nodrošināšanu, lai apzinātu projekta īstenošanā pieļautās kļūdas un panāktu, ka tas kļūst par prioritāru valdības jautājumu un lēmumi tiek pieņemti pārskatāmi, laikus un ievērojot Latvijas valsts un visas sabiedrības intereses, ietekmi uz Latvijas tautsaimniecību un valsts budžetu sēde
09:00  Eiropas Savienības Austrumu partnerības parlamentāro administrāciju dialogs par pārmaiņu vadību, sarunu vešanu un komunikāciju
09:30  Mandātu, ētikas un iesniegumu komisijas sēde