Saeimas pārstāvji NATO PA pirmo reizi ievēlēti organizācijas komiteju vadībā

(12.11.2012.)

Pirmo reizi NATO Parlamentārās Asamblejas (PA) vēsturē tās komiteju vadībā ievēlēti Latvijas delegācijas pārstāvji. NATO PA Latvijas delegācijas vadītājs Ojārs Kalniņš ievēlēts Politiskās komitejas priekšsēdētājas vietnieka amatā, savukārt NATO PA Latvijas delegācijas vadītāja vietnieks Ivans Klementjevs ievēlēts Ekonomikas un drošības komitejas priekšsēdētāja vietnieka amatā un par Ukrainas – NATO parlamentārās padomes locekli. NATO PA 58. sesija no 9.-12.novembrim notiek Čehijas galvaspilsētā Prāgā.

„Latvijas pārstāvju ievēlēšana nozīmīgos NATO Parlamentārās Asamblejas amatos ir lieliska iespēja mūsu valstij palielināt savu ietekmi transatlantiskajā telpā, jo darbs komiteju vadībā paver plašākas iespējas noteikt konferenču, semināru un tikšanos darba kārtību, kā arī vadīt asamblejas vizītes uz dalībvalstīm, partnervalstīm un kontaktvalstīm. NATO Parlamentārajā Asamblejā darbojos tikai gadu, tādēļ šo ievēlēšanu vērtēju kā citu valstu kolēģu lielu uzticību,” uzsver O.Kalniņš.

Konkurence uz amatiem NATO PA vadībā ir visai ievērojama, tādēļ ievēlēšana komiteju vadībā ir augsts delegācijas pārstāvju erudīcijas un spēju novērtējums no kolēģu puses, norāda Saeimas Starpparlamentu attiecību birojā.

58. ikgadējā NATO PA sesijā 28 NATO dalībvalstis no Eiropas un Ziemeļamerikas, kā arī partnervalstis un valstis ar novērotāja statusu pārstāv 350 parlamentārieši. NATO PA ir piecas komitejas – Politiskā komiteja, Aizsardzības un drošības komiteja, Zinātnes un tehnoloģiju komiteja, Ekonomikas un drošības komiteja, kā arī Drošības civilās dimensijas komiteja.

NATO Parlamentārā Asambleja ir 1955.gadā dibināta konsultatīva starpparlamentāra organizācija, kas apvieno Ziemeļatlantijas līguma organizācijas valstu parlamentāriešus. NATO PA ir kā tilts starp NATO un tās dalībvalstu likumdevējiem, kas palīdz uzturēt parlamentu un sabiedrības atbalstu alianses politikai.

2010.gadā NATO PA pavasara sesija notika Rīgā.

 


Saeimas Preses dienests

Otrdien, 23.jūlijā