Kalniņa-Lukaševica: NAP ir jākalpo par pamatu sarunās par prioritātēm ES fondu finansējuma sadalei

(09.11.2012.)

Nacionālajam attīstības plānam (NAP) ir jākalpo par pamatu sarunās par prioritārajiem Eiropas fondu finansējuma sadales virzieniem nākamo septiņu gadu periodā. To piektdien, 9.novembrī, uzsvēra Saeimas Eiropas lietu komisijas priekšsēdētāja Zanda Kalniņa-Lukaševica. Komisijas deputāti sēdē diskutēja par NAP saikni ar Eiropas Komisijas (EK) izvirzītajām prioritātēm Latvijas Partnerības līguma un programmu izstrādei 2014.-2020.gadam.

„Māc bažas, ka līdz gada beigām vēlamies apstiprināt Nacionālo attīstības plānu un tikai tad sākt sarunas ar Eiropas Komisiju par Partnerības līguma slēgšanu. Jau patlaban Nacionālā attīstības plāna piedāvātajā redakcijā redzami būtiski trūkumi, turklāt pēc sarunām ar Eiropas Komisiju tajā noteikti būs veicamas korekcijas. Tādēļ ir grūti piedāvāto Nacionālo attīstības plānu apstiprināt kā gala redakciju. Arī no sarunu viedokļa pēc pusgada grozīt Nacionālo attīstības plānu nebūtu stratēģiski pareizi,” uzsvēra Z.Kalniņa-Lukaševica, rosinot apstiprināt NAP kā sākotnējo pozīciju sarunām ar EK. 

Sēdē pārrunātas arī NAP noteiktās prioritātes ES fondu finansējuma sadalījumam. „Nacionālajā attīstības plānā neproporcionāli maza daļa finansējuma paredzēta zinātnei un pētniecībai, salīdzinot ar citām nozarēm, piemēram, ostu sektoru. Tas nav ceļš attīstības virzienā, tāpēc Nacionālajā attīstības plānā ir jāveic korekcijas,” uzsvēra Z.Kalniņa-Lukaševica.

EK oficiālo neformālo dialogu par EK pozīciju ar Latviju plāno sākt 4.decembrī, savukārt darba plāns ar EK tiks saskaņots līdz šī gada beigām. Savukārt Partnerības līguma un darbības programmu iesniegšana EK plānota 2013.gada 30.jūnijā.

 



Saeimas Preses dienests

Piektdien, 19.jūlijā
09:00  Parlamentārās izmeklēšanas komisijas par “Rail Baltica” projekta parlamentārās kontroles nodrošināšanu, lai apzinātu projekta īstenošanā pieļautās kļūdas un panāktu, ka tas kļūst par prioritāru valdības jautājumu un lēmumi tiek pieņemti pārskatāmi, laikus un ievērojot Latvijas valsts un visas sabiedrības intereses, ietekmi uz Latvijas tautsaimniecību un valsts budžetu sēde
09:00  Eiropas Savienības Austrumu partnerības parlamentāro administrāciju dialogs par pārmaiņu vadību, sarunu vešanu un komunikāciju
09:30  Mandātu, ētikas un iesniegumu komisijas sēde