Saeimas deputāti: jautājumā par EP vēlēšanu datuma maiņu būtiskākais ir palielināt vēlētāju aktivitāti

(07.11.2012.)

Saeimas Eiropas lietu komisijas deputāti trešdien, 7.novembrī, apstiprinot Latvijas nacionālo pozīciju par 2014.gada Eiropas Parlamenta (EP) vēlēšanu datuma maiņu, akcentēja nepieciešamību palielināt vēlētāju aktivitāti šajās vēlēšanās. Vācijas rosinātais priekšlikums paredz pārcelt 2014.gada EP vēlēšanas no 2014.gada 5.-8.jūnija uz 2014.gada 22.-25.maiju, lai veicinātu Eiropas Savienības (ES) pilsoņu līdzdalību vēlēšanās.

„Ja Eiropas Savienības Padomes Vispārējo jautājumu darba grupā 9.novembrī tiks panākts dalībvalstu vienbalsīgs atbalsts šim priekšlikumam, tiks uzsāktas oficiālas konsultācijas ar Eiropas Parlamentu. Savukārt, ja vienprātības nebūs, spēkā paliks līdzšinējais datums. Tomēr šajā kontekstā visbūtiskākais ir jautājums par Eiropas Savienības pilsoņu aktivitātes veicināšanu vēlēšanās. Līdzšinējā pieredze rāda, ka dalībvalstīs, tostarp Latvijā, Eiropas Parlamenta vēlēšanās, kuras nenotiek vienlaicīgi ar dalībvalstu pašvaldību vēlēšanām, pilsoņu līdzdalība ir salīdzinoši zema,” norāda komisijas priekšsēdētāja Zanda Kalniņa-Lukaševica.

Priekšlikums pārcelt EP vēlēšanas no 2014.gada jūnija sākuma uz maija beigām tiek pamatots ar bažām, ka ES pilsoņu aktivitāte jūnijā varētu būt zemāka skolēnu brīvdienu un Vasarsvētku dēļ. Sākotnējā viedokļu apmaiņā liela daļa dalībvalstu ir priekšlikumu konceptuāli atbalstījušas.

Latvija uzskata, ka piemērotāks laiks EP vēlēšanām ir sākotnēji plānotais 5.-8.jūnijs, jo nebūtu jāveic izmaiņas nacionālajā likumdošanā. Tomēr kompromisa vārdā Latvija ir gatava atbalstīt priekšlikumu par datuma maiņu, lai veicinātu vēlētāju aktivitāti visā ES, tādējādi stiprinot EP leģitimitāti, noskaidroja deputāti.

„Mums kā parlamentam galvenokārt ir jārūpējas par vēlētāju aktivitāti šajās vēlēšanās, jo tā ir salīdzinoši zema visā Eiropas Savienībā,” pauda deputāte I.Lībiņa-Egnere (RP), uzsverot, ka aktīva dalība EP vēlēšanās ir Latvijas iespēja parādīt ES lomas nozīmi mūsu valstī.

Centrālās vēlēšanu komisijas sekretārs Ritvars Eglājs norādīja, ka, raugoties no komisijas viedokļa, jautājums par EP vēlēšanu datumu nav tik būtisks. Svarīgāk, lai Latvijas pilsoņiem būtu iespēja vēlēšanās piedalīties sestdienā, kas veicinātu sabiedrības līdzdalību.

Ārlietu ministrijas pārstāvji atzīmēja, ka ES pastāvēšanas laikā EP vēlēšanu datums tādu pašu iemeslu dēļ ir pārcelts jau divas reizes 1984. un 1989.gadā.



Saeimas Preses dienests

Ceturtdien, 4.jūlijā