Saeima ratificē nolīgumu ar Maķedoniju par starptautiskajiem pārvadājumiem ar autotransportu

(01.11.2012.)

Saeima ceturtdien, 1.novembrī, galīgajā lasījumā pieņēma likumu, ar ko tika ratificēts šī gada aprīlī Rīgā parakstītais Latvijas un Maķedonijas nolīgums par starptautiskajiem pārvadājumiem ar autotransportu, tādējādi izveidojot līgumtiesisko bāzi starptautisko kravu un pasažieru pārvadājumu veikšanai starp abām valstīm. Nolīguma noslēgšana ļaus nostiprināt un paplašināt tirdznieciskos sakarus un preču apmaiņu starp abām valstīm.

Nolīgumā noteikti pārvadājumu veidi, kā arī noteikumi, kas jāievēro abu valstu autopārvadātājiem, veicot pasažieru un kravu autopārvadājumus starp Latviju un Maķedoniju. Tāpat nolīgumā noteikti pārvadāšanas vispārējie principi, atļauju režīmu piemērošanas kārtība, kā arī nodokļu un nodevu sistēmas piemērošana un atbrīvošana no tiem.

Likums pieņemts, jo Latvijas starptautiskie autopārvadātāji ir veiksmīgi integrējušies starptautisko autopārvadājumu tirgū un ir ieinteresēti to attīstīt tālāk, meklējot jaunas iespējas sadarbībai Balkānu reģiona valstu tirgos. Patlaban starptautiskie kravu pārvadājumi starp Latviju un Maķedoniju tiek veikti uz atļauju pamata, par ko vienojušās abu valstu kompetentās iestādes.

Nolīgumā paredzēto saistību izpildi koordinēs Satiksmes ministrija, bet par noteikto darbību izpildi atbildīga būs Autotransporta direkcija. Sankcijas par normatīvo aktu pārkāpumiem pasažieru un kravu autopārvadājumu jomā varēs piemērot Iekšlietu ministrija.

Nolīgums stāsies spēkā trīsdesmitajā dienā pēc pēdējās diplomātiskās notas saņemšanas, ar ko Latvija un Maķedonija apliecina, ka ir izpildīti nepieciešamie nosacījumi saskaņā ar nacionālajiem normatīvajiem aktiem.

Latvija nolīgumus par starptautiskajiem pārvadājumiem ar autotransportu ir noslēgusi ar 42 valstīm.




Saeimas Preses dienests

Ceturtdien, 4.jūlijā