Saeima ceturtdien lems par administratīvās tiesvedības procesa modernizēšanu

(31.10.2012.)

Lai paātrinātu lietu izskatīšanas gaitu administratīvajās tiesās un iestādēs un noregulētu tehnisko līdzekļu izmantošanu administratīvo lietu izskatīšanā, Saeima ceturtdien, 1.novembrī, galīgajā lasījumā lems par grozījumiem Administratīvā procesa likumā.

Grozījumi paredz lietu izskatīšanā plašāk izmantot rakstveida procesu un izmantot videokonferenci, ja procesa dalībnieks, liecinieks vai eksperts tiesas sēdes laikā atrodas citā vietā, lai novērstu līdzšinējo praksi, ka tiesas sēdes tiek atliktas. Lai mazinātu nepamatotu sūdzību iesniegšanu, plānots noteikt, ka vēršanās augstākas instances tiesā būs dārgāka, un paredzēts noteikt lielākus sodus par neierašanos uz tiesas sēdi neattaisnotu iemeslu dēļ.

Saeima rītdien galīgajā lasījumā lems arī par grozījumiem Finanšu instrumentu tirgus likumā un Finanšu un kapitāla tirgus komisijas (FKTK) likumā, kas paredz pasākumus, lai nodrošinātu FKTK uzņemšanu Starptautiskajā vērtspapīru komisiju organizācijā, kā arī tiesības FKTK pieprasīt informāciju no personām par iespējamiem pārkāpumiem finanšu jomā.

Tāpat Saeima galīgajā lasījumā lems par grozījumiem likumā „Par valsts un pašvaldību finanšu līdzekļu un mantas izšķērdēšanas novēršanu”, kas paredz papildināt likumu ar kapitālsabiedrību nekustamā īpašuma iznomāšanas regulējumu.

Lai noteiktu, kādas darbības personai ir liegtas, ja viņai ar tiesas spriedumu ir atņemtas vai ierobežotas tiesības nodarboties ar komercdarbību un tiesības ieņemt noteiktus amatus komercsabiedrības pārvaldes institūcijās, Saeima otrajā lasījumā lems par grozījumiem Komerclikumā.

Tāpat Saeima otrajā lasījumā lems par jaunu Iekšējā audita likumprojektu, kas paredz ieviest obligātu iekšējo auditoru sertificēšanu.

Darba kārtībā ir arī jaunais Pievienotās vērtības nodokļa likumprojekts, kas, neparedzot izmaiņas līdzšinējā nodokļu politikā, redakcionāli uzlabos un pilnveidos esošā likuma normas. Likumprojektā arī iekļauts regulējums, lai sekmētu nodokļa administrēšanu un mazinātu administratīvo slogu nodokļa maksātājiem. Saeima šo likumprojektu skatīs otrajā lasījumā.

Rītdien Saeima lems arī par vairāku likumprojektu nodošana izskatīšanai komisijās. Lai ierobežotu alkohola pieejamību un patēriņu jauniešu vidū, Saeima rītdien lems par Alkoholisko dzērienu aprites likuma un Administratīvo pārkāpumu kodeksa grozījumu paketes nodošanu komisijām.

Tāpat darba kārtībā ir arī trīs starptautisku līgumu ratifikācija.

Saeima lems arī par 2012.gada budžeta apropriācijas pārdali, lai nodrošinātu pašvaldību vispārējās pamatizglītības un vispārējās vidējās izglītības iestāžu pedagogu darba samaksu.

Kopumā 1.novembra Saeimas sēdes darba kārtībā iekļauti 43 jautājumi.


Saeimas Preses dienests

Ceturtdien, 4.jūlijā