Konferencē Saeimā diskutēs par parlamentārisma attīstību Latvijā 90 gadu laikā

(30.10.2012.)

Atzīmējot 90 gadus kopš Satversmes spēkā stāšanās un pirmās Saeimas sanākšanas, trešdien, 7.novembrī, Saeima organizē starptautisku konferenci „Parlamentārisms Latvijā: vēstures mācības un nākotnes perspektīvas”.

„1922.gada 7.novembrī stājās spēkā Latvijas Satversmes sapulces pieņemtā Latvijas Republikas Satversme. Tajā pašā dienā uz pirmo sēdi sanāca pirmā Saeima. Tieši šajā datumā aprit 90 gadi kopš Satversmes stāšanās spēkā, un šis ir piemērots brīdis, lai paraudzītos uz parlamentārisma vēsturisko attīstību un prognozētu iespējamos izaicinājumus nākotnē,” uzsver Saeimas priekšsēdētāja Solvita Āboltiņa. 

Konferenci „Parlamentārisms Latvijā: vēstures mācības un nākotnes perspektīvas” atklās Saeimas priekšsēdētāja S.Āboltiņa. Konferencē aicināti piedalīties gan Saeimas deputāti, gan akadēmiskās jomas pārstāvji un tieslietu nozares profesionāļi no Latvijas un ārvalstīm.

Par parlamentārisma izveidošanos Latvijā klātesošos uzrunās Saeimas Juridiskā biroja vadītājs Gunārs Kusiņš, bet Latvijas Zinātņu akadēmijas viceprezidents Tālavs Jundzis sniegs ieskatu parlamentārisma tradīcijās un tiesiskās sistēmas atjaunošanā Latvijā. Rīgas Stradiņa universitātes docents Valters Ščerbinskis atskatīsies uz Latvijas minoritāšu pārstāvību parlamentā starpkaru periodā, savukārt Latvijas Universitātes Sociālo zinātņu fakultātes Politikas zinātnes nodaļas docents Ivars Ijabs vērtēs mūsdienu Latvijas parlamentāro sistēmu un tā iespējas. Savukārt Valsts prezidenta likumdošanas un juridiskais padomnieks Edgars Pastars piedāvās skatījumu parlamenta sadarbībā ar citām valsts institūcijām.

Konferencē aicināti piedalīties arī starptautiskie eksperti. Lietuvas Konstitucionālās tiesas tiesnese Toma Birmontiene (Toma Birmontiene) dalīsies Lietuvas pieredzē impīčmenta procedūras īstenošanā, kas amatpersonām tiek piemērota par konstitūcijas laušanu. Savukārt Belostokas universitātes (Polija) docētājs Kšištofs Prokops (Krzystof Prokop) sniegs ieskatu, kādi uzlabojumi parlamentārajā sistēmā nepieciešami, lai novērstu, piemēram, biežas valdību maiņas un nestabilu parlamentāro vairākumu.

Konference „Parlamentārisms Latvijā: vēstures mācības un nākotnes perspektīvas” notiks trešdien, 7.novembrī, plkst.11.00 Saeimas Sarkanajā zālē, Jēkaba ielā 11.



Saeimas Preses dienests

Ceturtdien, 4.jūlijā