Ārlietu komisija aicina nākamgad palielināt nozares finansējumu

(24.10.2012.)

Lai nodrošinātu stabilu Latvijas Institūta (LI) un Latvijas Ārpolitikas institūta (LĀI) darbu, kā arī veicinātu attīstības sadarbības projektus, Saeimas Ārlietu komisija trešdien, 24.oktobrī, vienojās par komisijas priekšlikumiem 2013.gada valsts budžeta projekta otrā lasījuma redakcijai.

„Latvijas Institūts veic funkcijas, tostarp veido informatīvus materiālus, kurus izmanto teju visas valsts nozaru ministrijas. Savukārt Latvijas Ārpolitikas institūts ir vienīgā organizācija mūsu valstī, kas veic pētījumus un informē par tēmām, kas saistītas ar starptautiskās politikas jautājumiem. Tāpēc finansējuma palielināšana šīm organizācijām jau nākamā gada budžeta projektā ir sevišķi būtiska Latvijas ārpolitikas mērķu sasniegšanai un zinātniskās darbības stiprināšanai,” uzsver Ārlietu komisijas priekšsēdētājs Ojārs Kalniņš.

„Savukārt investīcijas attīstības sadarbībā ir ieguldījums mūsu valsts ekonomikā. Attīstības sadarbības projektu īstenošana veicina Latvijas un ārvalstu sadarbību diplomātiskā līmenī, rada jaunas darbavietas un piesaista Eiropas Savienības fondu līdzekļus. Tāpat pakāpeniska finansējuma palielināšana attīstības sadarbībai ir būtiska, ņemot vērā, ka viena no Baltijas Asamblejas prioritātēm nākamajā gadā būs tieši attīstības sadarbība, savukārt 2015.gads būs attīstības sadarbības gads Eiropas Savienībā,” norāda O.Kalniņš.

Attīstības sadarbība ir spēcīgs ārpolitikas instruments, kuru Latvija izmanto, tostarp attiecību veidošanai ar Austrumu partnerības un Centrālāzijas valstīm, kā arī Afganistānu, uzsvēra deputāts Atis Lejiņš (Vienotība). Savukārt Ārlietu komisijas sekretāre Iveta Grigule vērsa uzmanību, ka līdzšinējās diskusijās par potenciālajām prioritātēm Latvijas prezidentūras Eiropas Savienības Padomē 2015.gadā tieši attīstības sadarbība iezīmējusies kā viena no trim biežāk minētajām.

Komisijas deputāti atbalstīja priekšlikumu par 150 tūkstošiem latu palielināt plānoto finansējuma apjomu attīstības sadarbības projektiem un starptautiskajai sadarbībai. Valsts budžeta projekta pirmajā lasījumā šiem mērķiem atvēlēti 50 tūkstoši latu.

Tāpat deputāti bija vienisprātis, atbalstot priekšlikumu 2013.gada valsts budžetā piešķirt LĀI finansējumu 15,2 tūkstošu latu apmērā un priekšlikumu LI papildus esošajam budžeta apjomam piešķirt 76 tūkstošus latu. Kā norādīja Ārlietu ministrijas valsts sekretārs Andris Teikmanis, papildu finansējuma piešķiršana ļautu nodrošināt stabilu LĀI darbu, tostarp stiprinātu ekspertu kapacitāti un ļautu Latvijai iesaistīties zinātniskās domas apritē ārpolitikas jomā.

I.Grigule norādīja uz nepieciešamību rast finansējumu zinātniska periodiska izdevuma izdošanai par ārpolitikas tēmām latviešu valodā. LĀI direktora vietnieks Kārlis Bukovskis vērsa uzmanību, ka institūts plāno publicēt Latvijas ārpolitikas gadagrāmatu, taču līdz šim nav izdevies rast finansējumu šim mērķim. Tāpat K.Bukovskis norādīja, ka LĀI finansējums ir uzskatāms par investīcijām zinātnē.

A.Teikmanis norādīja, ka LI nepieciešamie papildu finanšu līdzekļi tiktu novirzīti informatīvu materiālu veidošanai. O.Kalniņš vērsa klātesošo uzmanību uz problēmu, ka šobrīd jebkura valsts iestāde var lūgt LI bezmaksas informatīvos materiālus, taču institūts nevar apmierināt pieprasījumu.

Komisijas sagatavotajos priekšlikumos norādīts, ka visiem trim mērķiem finansējums būtu rodams no Finanšu ministrijas finansējuma valsts parāda vadībai.

 

 


Saeimas Preses dienests

Piektdien, 19.jūlijā
09:00  Parlamentārās izmeklēšanas komisijas par “Rail Baltica” projekta parlamentārās kontroles nodrošināšanu, lai apzinātu projekta īstenošanā pieļautās kļūdas un panāktu, ka tas kļūst par prioritāru valdības jautājumu un lēmumi tiek pieņemti pārskatāmi, laikus un ievērojot Latvijas valsts un visas sabiedrības intereses, ietekmi uz Latvijas tautsaimniecību un valsts budžetu sēde
09:00  Eiropas Savienības Austrumu partnerības parlamentāro administrāciju dialogs par pārmaiņu vadību, sarunu vešanu un komunikāciju
09:30  Mandātu, ētikas un iesniegumu komisijas sēde