Kalniņa-Lukaševica COSAC konferencē: nedrīkstam apstāties ES ekonomikas pārvaldības pārmaiņu pusceļā

(16.10.2012.)

„Krīze ir labākais laiks, lai veiktu sistemātiskas strukturālas pārmaiņas, un Latvija tam ir lielisks apliecinājums. Pēdējos gados ir notikušas būtiskas pārmaiņas arī Eiropas Savienības ekonomikas pārvaldības jomā, un mēs nedrīkstam apstāties pusceļā,” Saeimas Eiropas lietu komisijas priekšsēdētāja Zanda Kalniņa-Lukaševica 16.oktobrī uzsvēra Eiropas Savienības (ES) dalībvalstu parlamentu Eiropas lietu komisiju priekšsēdētāju (COSAC) sanāksmē Kiprā.

„Lai konkurētu globalizētajā pasaulē, Eiropai nepieciešama ne tikai monetārā savienība un fiskālā savienība, bet arī ciešāka politiskā un ekonomiskā integrācija. Ir jāstiprina visu valstu ekonomikas potenciāls, jo pat lielākās un attīstītākās valstis individuāli nespēs ilgtermiņā konkurēt globāli. Līdz ar to vēl būtiskāka ir vienādu attīstības iespēju nodrošināšana visām dalībvalstīm, izmantojot gudru kohēzijas politiku, kurai jāatvēl atbilstošs līdzekļu apjoms,” pauda Z.Kalniņa-Lukaševica.

Tāpat Eiropas lietu komisijas priekšsēdētāja debatēs uzsvēra nepieciešamību atbalstīt mazāk attīstītos reģionus, kas dod pienesumu valstij kopumā. Un risinājums ir gudras, pārdomātas un integrētas attīstības stratēģija izveidošana dalībvalstu reģionos. „Lai nodrošinātu gudru un ilgtspējīgu izaugsmi, ir jāvelta uzmanība visu valstu un reģionu attīstībai arī Eiropas Savienības līmenī, tostarp investējot cilvēkkapitālā un uzņēmējdarbības attīstīšanā. Nepieciešama ne tikai stratēģija „Eiropa 2020”, bet arī nākamajā Eiropas Savienības daudzgadu budžeta periodā vajadzīgs finansējums attīstībai Eiropas izaugsmes veidošanai,” uzsvēra Z.Kalniņa-Lukaševica.

Tāpat Z.Kalniņa-Lukaševica atzina, ka ES dalībvalstu parlamentu Eiropas lietu komisijas vadītājiem un deputātiem ir jāstiprina nacionālo parlamentu loma ES līmeņa lēmumu pieņemšanas procesā. „Šis ir īstais brīdis dalībvalstu nacionālajiem parlamentiem intensificēt savu lomu demokrātiskās leģitimitātes nodrošināšanā, savlaicīgi iesaistoties diskusijās par konceptuāliem priekšlikumiem, idejām un iniciatīvām pirms lēmumu pieņemšanas Eiropas Savienības samitos,” uzsvēra Eiropas lietu komisijas priekšsēdētāja.

Eiropas Komisijas priekšsēdētāja vietnieks attiecību veidošanā ar citām ES iestādēm un administrāciju Marošs Šefčovičs (Maroš Šefčovič) pauda atbalstu Z.Kalniņas-Lukaševicas viedoklim, uzsverot, ka demokrātisko leģitimitāti var sniegt nacionālie parlamenti un tā ir ļoti būtiska ES nākotnes veidošanas procesā. Tāpat M.Šefkovičs apstiprināja, ka gudras investīcijas kohēzijas politikā var sniegt lielu pienesumu ES ekonomikas, tostarp mazo un vidējo uzņēmumu, attīstībai.

Eiropas lietu komisijas priekšsēdētājas biedrs Atis Lejiņš Kipras ES lietu ministra vietnieku Andreasu Mavrojannu (Andreas Mavroyiannis) uzrunāja par aktuālajiem Kipras prezidentūras ES Padomē jautājumiem. „Dānijas prezidentūras Eiropas Savienības COSAC konferencē tika izteikts solījums aplaudēt Dānijas prezidentūrai gadījumā, ja izdosies vienoties par Eiropas patenta pieņemšanai nepieciešamo likumdošanas bāzi. Tomēr lēmums Eiropas Parlamentā šī gada jūnijā netika pieņemts. Tā vietā joprojām aktuāls ir jautājums – kas atkal nogāja greizi ar Eiropas patentu?” pauda A.Lejiņš.

Uz tiešo jautājumu Kipras ES lietu ministra vietnieks atbildēja, ka problēma saistīta ar dalībvalstu nespēju paust vienotu viedokli, kā rezultātā jautājums par Eiropas patentu šobrīd Eiropas Parlamentā netiek skatīts. Tomēr A.Mavrojanns pauda cerību, ka, neskatoties uz sarežģījumiem, šis jautājums atkal būs dienas kārtībā.

Eiropas lietu komisijas sekretārs Igors Pimenovs klātesošos uzrunāja debašu sesijā par vienotā ES tirgus jautājumiem.

Z.Kalniņa-Lukaševica, A.Lejiņš un I.Pimenovs no 14. līdz 16.oktobrim uzturas darba vizītē Kiprā, kur piedalās COSAC sanāksmē, ko ik pusgadu rīko ES Padomē prezidējošā valsts. Šī pusgada sanāksmes dienas kārtības centrā ir jautājumi par ciešāku ES integrāciju un ekonomikas atveseļošanu pēc krīzes, energoapgādes drošību, vienotā tirgus attīstību un atgūšanos no krīzes radītajām sekām.




Saeimas Preses dienests

Piektdien, 19.jūlijā
09:00  Parlamentārās izmeklēšanas komisijas par “Rail Baltica” projekta parlamentārās kontroles nodrošināšanu, lai apzinātu projekta īstenošanā pieļautās kļūdas un panāktu, ka tas kļūst par prioritāru valdības jautājumu un lēmumi tiek pieņemti pārskatāmi, laikus un ievērojot Latvijas valsts un visas sabiedrības intereses, ietekmi uz Latvijas tautsaimniecību un valsts budžetu sēde
09:00  Eiropas Savienības Austrumu partnerības parlamentāro administrāciju dialogs par pārmaiņu vadību, sarunu vešanu un komunikāciju
09:30  Mandātu, ētikas un iesniegumu komisijas sēde