Tiekoties ar Vācijas parlamentāriešiem, Saeimas deputāti akcentē saikni starp ES investīciju politiku un ekonomikas izaugsmi

(17.09.2012.)

Saeimas priekšsēdētājas biedres Ineses Lībiņas-Egneres un Saeimas komisiju pārstāvju tikšanās laikā ar Vācijas parlamenta Vācijas-Baltijas parlamentārās sadarbības grupas delegāciju pirmdien, 17.septembrī, puses uzsvēra valstu parlamentu sadarbības nozīmi un diskutēja par Eiropas Savienības (ES) ekonomikas attīstības jautājumiem.

I.Lībiņa-Egnere, sveicot Vācijas parlamentāriešus Saeimā, pauda gandarījumu par ciešajām abu valstu attiecībām, kas balstās uz teicamu politisko dialogu un vēsturiskajām draudzības saitēm. Vienlaikus viņa uzsvēra, ka ir potenciāls uzlabot abu valstu sadarbību, tuvinot pozīcijas ES dienaskārtības jautājumos – ES daudzgadu budžeta, fiskālās disciplīnas un finanšu un ekonomiskās krīzes pārvarēšanā Eiropā.

Saeimas Eiropas lietu komisijas priekšsēdētāja Zanda Kalniņa-Lukaševica apliecināja Latvijas gatavību sniegt savu ieguldījumu ES stiprināšanā, kā arī akcentēja dalībvalstu ekonomiskās izaugsmes nozīmi ES kopējās attīstības kontekstā. Vienlaikus Z.Kalniņa-Lukaševica aicināja Vācijas kolēģus uz izpratni un atbalstu mūsu valsts pozīcijai ES daudzgadu budžeta jautājumā, vēršot uzmanību uz situāciju, ka Latvijai, kura īstenojusi fiskāli atbildīgu politiku, sākotnējais Eiropas Komisijas piedāvājums paredzēja samazināt Eiropas Kohēzijas politikas finansējumu nākamajā periodā. Tomēr Latvija uzstāj uz straujāku tiešmaksājumu apjoma pieaugumu un Kohēzijas finansējuma saglabāšanu vismaz līdzšinējā līmenī. „Tieši no attīstības perspektīvas arī būtu vērtējama van Rompeja ziņojumā rosinātā ciešākā Eiropas Savienības integrācija,” uzsvēra Z.Kalniņa-Lukaševica.

Vācijas Bundestāga deputāte Marija-Luīze Deta sarunas laikā pauda viedokli, ka Eiropas ekonomiskā krīze bija uzticības krīze valstu institūcijās. Lai stimulētu ES ekonomisko izaugsmi, ES dalībvalstu parlamentu uzdevums ir nodrošināt ekonomisko kontroli un caurspīdīgumu lēmumu pieņemšanas gaitā, kas ir priekšnoteikums uzticībai starptautiskā līmenī un tādējādi arī investīcijām.

Tikšanās laikā Saeimas komisiju pārstāvji viesus iepazīstināja ar Latvijas ekonomikas un nodokļu sistēmu. Tāpat Vācijas parlamentārieši interesējās par Latvijas pieredzi ekonomiskās krīzes pārvarēšanā un reformu īstenošanā. Saeimas Tautsaimniecības, agrārās, vides un reģionālās politikas komisijas priekšsēdētājs Vjačeslavs Dombrovskis atzina, ka ekonomikas atveseļošanas un reformu ceļš nebija viegls, tomēr šie pasākumi šobrīd nodrošina stabilu pamatu ekonomikas izaugsmei.

Savukārt Vācijas deputātiem tiekoties ar Izglītības, kultūras un zinātnes komisijas deputātiem, puses pauda abpusēju pārliecību, ka svešvalodu apguvē liela nozīme ir labām dzimtās valodas zināšanām. Tikšanās laikā abu valstu deputāti arī dalījās pieredzē, kā pielāgot profesionālo un augstāko izglītību darba tirgus prasībām, un pārrunāja nepieciešamību pēc vienotas ES dalībvalstu zinātnes un pētniecības atbalsta sistēmas.

No 16. līdz 18.septembrim Saeimā viesojas Vācijas Federatīvās Republikas Bundestāga Vācijas-Baltijas parlamentārās sadarbības grupas delegācija grupas priekšsēdētājas Kristelas Hapahas-Kazanas (Christel Happach-Kasan) vadībā.

Foto: https://www.flickr.com/photos/saeima/sets/72157631556686253/with/7995479481/
Izmantojot fotogrāfijas, atsauce uz Saeimas Kanceleju obligāta!



Saeimas Preses dienests

Piektdien, 29.martā