Saeimas priekšsēdētāja atklāj izstādi, kas Latvijas kultūras un dabas vērtības salīdzina ar UNESCO Pasaules mantojumu

(06.09.2012.)
VideoGalerija

Mūsu valsts kultūras un dabas vērtības ir ne vien Latvijas, bet visas pasaules unikāls mantojums, un tieši bibliotēkas ir viens no avotiem ceļā uz tā iepazīšanu, uzsvēra Saeimas priekšsēdētāja Solvita Āboltiņa ceturtdien, 6.septembrī, Saeimas nama Lielajā vestibilā atklājot izstādi „Pasaule t@vā bibliotēkā – UNESCO Pasaules mantojuma izzināšana”.

„Šī izstāde ir iespēja vēlreiz paraudzīties un izzināt mūsu valsts unikālās kultūras un dabas bagātības. Mūsu cilvēki, tostarp bērni, piedaloties lekcijās un izzinot tās Latvijas unikālās vērtības, kuras salīdzināt ar Apvienoto Nāciju Izglītības, zinātnes un kultūras organizācijas Pasaules mantojuma sarakstā iekļautajiem objektiem, ir gan zīmējuši, gan rakstījuši dzeju, lai mums šodien būtu iespēja sev atgādināt par to Latvijas skaistumu, kuru ikdienas steigā nepamanām. Šī izstāde ir atgādinājums, ka mums ir tikpat skaistas pilis kā Versaļa un tikpat skaisti parki kā pasaules mantojuma sarakstā iekļautie,” teica S.Āboltiņa.

„Tāpat šī izstāde kliedē mītu, ka bibliotēkas mūsdienās ir aizmirstas. Izstāde, kuru šodien atklājam, ir piemērs tam, ka bibliotēkas iet līdzi laikam un tā joprojām ir pasaules izzināšanas avots un vieta, kurā cilvēki satiekas un diskutē. Šī izstāde kalpo par simbolu tam, ka mūsu valstī top vislabākās idejas un dzīvo vislabākie cilvēki, kas šīs idejas īsteno,” uzsvēra Saeimas priekšsēdētāja.

Savukārt Saeimas Izglītības, kultūras un zinātnes komisijas priekšsēdētāja Ina Druviete izstādes atklāšanā sacīja: „Reizēm nepieciešams tālskatī paraudzīties no otra gala, lai mēs labāk redzētu to, kas ir mūsu un kam ikdienā paejam garām. Šī izstāde palīdz novērtēt ne vien Latvijas dabas un kultūrainavas bagātības, bet arī mūsu skolēnus un skolas, bibliotēkas un UNESCO darbu. Aicinu ikvienu šādu izstādi gara acīm veidot ik uz soļa – ārzemēs esot, neaizmirst, cik skaista ir Latvija, un, Latvijā esot, neaizmirst, ka dzīvojam vienotā pasaulē.”

Klātesošajiem gandarījumu par iespēju atklāt izstādi Saeimas namā, lai uzsāktu tās ceļojumu pa Latviju, pauda Apvienoto Nāciju Izglītības, zinātnes un kultūras organizācijas Latvijas Nacionālā komisijas (UNESCO LNK) ģenerālsekretāre Dagnija Baltiņa. „Izstādē redzam to, ko sauc par mantojuma vairošanas darbu. Un tā ir apliecinājums, ka Latvijai ir pašapziņa un vērtību izpratne, par vērtībām, kas mums ir unikālas.”

Savukārt Latvijas Nacionālās bibliotēkas izpilddirektore Dzintra Mukāne uzsvēra, ka izstādes galvenā dominance ir patriotisms un tā ir interesanta salīdzinājumos. „Ēģiptes piramīdas un skudru pūznis Latvijā, Preiļu kapela un Romas Panteons – tās ir tikai dažas vērtības, ar kurām var iepazīties izstādē. Mūsu bērni un jaunieši ir ļoti radoši un zinātkāri, savukārt bibliotēka ir vieta, kurā ir neizsmeļamas bagātības – to apliecina šī izstāde,” sacīja Dz.Mukāne.

Akcija „Pasaule t@vā bibliotēkā – UNESCO Pasaules mantojuma izzināšana” rīkota, atzīmējot UNESCO Konvencijas par Pasaules kultūras un dabas mantojuma aizsardzību 40.gadadienu. Akcija norisinājās pasaules kampaņas “@ your library” ietvaros. Tās mērķis bija izcelt un veicināt bibliotēkas nozīmi sabiedrībā kā mūsdienīgu informācijas resursu krātuvi, kas sniedz plašas iespējas zināšanu apguvei un kultūru daudzveidības izzināšanai. Akcijā piedalījās 93 Latvijas bibliotēkas, bet izstādē iekļautas 20 no tām.

Izstādi veidojusi Apvienoto Nāciju Izglītības, zinātnes un kultūras organizācijas Latvijas Nacionālā komisija (UNESCO LNK) sadarbībā ar Latvijas Nacionālo bibliotēku (LNB) un Latvijas Bibliotekāru biedrību (LBB).

 


Fotogrāfijas no tikšanās pieejamas:https://www.saeima.lv/lv/galleries/view/1425
Video no tikšanās: https://www.youtube.com/watch?v=y5cWndDff9I&feature=plcp
Izmantojot materiālus, atsauce uz Saeimas Kanceleju obligāta.





Saeimas Preses dienests

Pirmdien, 13.maijā
13:50  Saeimas Prezidija sēde