Ināra Mūrniece: komisijas uzmanības lokā – mediju vides atveseļošana

(03.07.2012.)
VideoGalerija

„Cilvēktiesību un sabiedrisko lietu komisija pavasara sesijas laikā spērusi būtisku un izšķirošu soli Latvijas mediju vides atveseļošanā,” atskatoties uz aizvadīto pavasara sesiju, uzsver Saeimas Cilvēktiesību un sabiedrisko lietu komisijas priekšsēdētāja Ināra Mūrniece.

I.Mūrniece skaidro, ka Saeima pirmajā lasījumā atbalstījusi divus grozījumus Elektronisko plašsaziņas līdzekļu likumā. Viens no tiem ir par obligātās retranslācijas pienākuma atcelšanu nacionālajām komerctelevīzijām kabeļtelevīziju tīklos. Tādējādi tiks sperts solis uz vienlīdzīgas konkurences ieviešanu Latvijas nacionālajiem komerckanāliem un ārvalstu retranslētajām komerctelevīzijām un pārtraukta Latvijas nacionālo komerckanālu diskriminācija. Komisijas priekšsēdētāja uzsver, ka uz sabiedrisko televīziju likuma grozījumi neattiecas un sabiedriskā televīzija arī turpmāk būs pieejama gan virszemes televīzijas apraidē, gan kabeļtelevīzijas tīklos. „Strādājot pie šā likumprojekta, komisijai bija būtiski nodrošināt, lai bezmaksas virszemes televīzijas apraidē paliktu visi četri tajā esošie kanāli – LTV1, LTV7, LNT un TV3 un iedzīvotāji tos arī turpmāk varētu skatīties bez maksas visā Latvijas teritorijā.”
   
Otrs likumprojekts skar reģionālo un vietējo televīziju programmu iekļaušanu un to apraides nodrošināšanu kabeļtelevīzijā. „Likuma grozījumi paredz nodrošināt daudzveidīgu, Eiropas standartiem un Latvijas nacionālajām interesēm atbilstošu programmu piedāvājumu kabeļtelevīzijā. Vietējo un reģionālo televīziju klātbūtne kabeļu paketēs ir būtisks elements ne tikai sabiedrības informēšanā, bet arī cilvēku psiholoģiskā komforta nodrošināšanā, kā arī patriotisma un pilsoniskās atbildības veidošanā,” uzskata I.Mūrniece. Viņa uzsver, ka sadarbībā ar NEPLP jāturpina strādāt pie likuma grozījumiem, kuri nodrošinātu informācijas atklātību par mediju īpašniekiem, vietējo un reģionālo televīziju attīstību, kā arī jāveicina spēcīga, profesionāla sabiedriskā medija veidošana.

Viena no komisijas prioritātēm arī aizvadītajā sesijā bija bērnu tiesību aizsardzība - komisija strādāja pie grozījumiem Bērnu tiesību aizsardzības likumā. Tie, pirmkārt, paplašina vardarbības definīciju, nosakot, ka emocionālā vardarbība pret bērnu var izpausties arī kā vardarbīga izturēšanās pret tuvinieku bērna klātbūtnē. Otrkārt, grozījumi paplašina personu loku, kam nepieciešamas speciālās zināšanas bērnu tiesību aizsardzības jomā, informē I.Mūrniece. „Tāpat būtiska tēma pavasara sesijā bija arī cilvēktirdzniecības jautājumi un Latvijas sieviešu fiktīvās laulības ar ārvalstniekiem. Diemžēl statistika liecina, ka arvien pieaug to Latvijas sieviešu skaits, kuras kļūst par cilvēktirdzniecības upuriem, īpaši Īrijā. Fiktīvās laulības ir viens no cilvēktirdzniecības veidiem, bieži vien - ar dramatiskām sekām, un Labklājības ministrija apņēmās palielināt finansējumu sociālās rehabilitācijas pakalpojumiem cilvēktirdzniecības upuriem,” sacīja I. Mūrniece. Pavasara sesijā komisijas redzeslokā bija arī cilvēku ar invaliditāti tiesību nodrošināšana, uzsver komisijas priekšsēdētāja.

„Augsta profesionalitāte un taisnīguma sajūta ir izšķirošie sadarbības partneru izvēles principi un ļoti lepojamies, ka mums šādi partneri ir - visās tēmās, kuras tika izskatītas pavasara sesijā, ļoti produktīvi iesaistījās nevalstiskās organizācijas,” akcentē I.Mūrniece, paužot gandarījumu, ka pušu sadarbība tika uzteikta arī Saeimas un nevalstisko organizāciju forumā.

Saeimas Preses dienests



Video intervijas pilns ieraksts: https://www.youtube.com/watch?v=vM5fTCgyCck
Izmantojot video, atsauce uz Saeimas Kanceleju obligāta!

Piektdien, 19.jūlijā
09:00  Parlamentārās izmeklēšanas komisijas par “Rail Baltica” projekta parlamentārās kontroles nodrošināšanu, lai apzinātu projekta īstenošanā pieļautās kļūdas un panāktu, ka tas kļūst par prioritāru valdības jautājumu un lēmumi tiek pieņemti pārskatāmi, laikus un ievērojot Latvijas valsts un visas sabiedrības intereses, ietekmi uz Latvijas tautsaimniecību un valsts budžetu sēde
09:00  Eiropas Savienības Austrumu partnerības parlamentāro administrāciju dialogs par pārmaiņu vadību, sarunu vešanu un komunikāciju
09:30  Mandātu, ētikas un iesniegumu komisijas sēde