Pieprasījumu komisija: Valsts būvinspekcijas funkcijas ir jāatjauno

(20.06.2012.)

„Ir jāatjauno būvinspekcijas funkcijas un vides uzraudzības problēmām jāmeklē kompleksi risinājumi,” uzsvēra Saeimas Pieprasījumu komisijas priekšsēdētājs Romualds Ražuks. Lai diskutētu par likumdošanas iniciatīvu un būvniecības procesa uzraudzību dabas pamatņu un applūstošo teritoriju saglabāšanā, trešdien, 20.jūnijā, komisija tikās ar nozaru pārstāvjiem.

Līdzekļu trūkuma dēļ likvidējot Valsts būvinspekciju, būvniecības uzraudzībā un kontrolē nereti novērojami likumu pārkāpumi un pašvaldības, kurām pašlaik deleģēta būvniecības uzraudzība, šo uzdevumu nespēj pienācīgi veikt, uz komisijā secināto klātesošo uzmanību vērsa R.Ražuks.

Arī biedrības „Vides aizsardzības klubs” viceprezidente Elita Kalniņa norādīja, ka biedrība bieži savā darbā saskaras ar pārkāpumiem būvniecībā, kā piemērus minot gan Baltezeru, gan Jūrmalu un Karves HES. Viņa pauda viedokli, ka pašvaldības domes mēdzot izdarīt spiedienu uz pašvaldību būvinspektoriem, neļaujot tiem ierobežot vai apturēt tādu būvniecību, kas nav sabiedrības interesēs.

Savukārt Valsts meža dienesta ģenerāldirektors Andis Krēsliņš pauda viedokli, ka būtiskāks jautājums ir būvniecības saskaņošana nekā kontrole, jo tieši saskaņošanas posmā sākas nelikumīgās darbības. Savukārt komisijas deputāts Guntars Bilsēns (RP) vērsa klātesošo uzmanību, ka pašlaik normatīvajos aktos nav skaidri noteikts, kam ir veto tiesības kādu būvprojektu apturēt.

Atbildot uz komisijas priekšsēdētāja jautājumu, kuras ministrijas pārraudzībā varētu nodot būvinspekcijas funkcijas, Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijas (VARAM) pārstāvis sacīja, ka VARAM nosaka tehniskos noteikumus tikai tiem objektiem, kuriem nepieciešams ietekmes uz vidi novērtējums, tādējādi nenodrošinot pastāvīgu kontroli. Arī Ekonomikas ministrijas pārstāve akcentēja, ka būvniecības uzraudzībā ietilpst ne tikai vides, bet arī tehniskais, būvmateriālu izmantošanas un atļautās izmantošanas aspekti.

Komisijas deputāti atbalstīja viedokli, ka būvniecības uzraudzības funkcija būtu deleģējama valstij, apmācot un nodarbinot tos pašus būvinspektorus, kas pašlaik strādā pašvaldību būvvaldēs. Tādējādi viņi tiktu nošķirti no pašvaldības domes un būvniecības uzraudzība notiktu vienveidīgi visu pašvaldību teritorijās.

Komisijas deputāts Ingmārs Čaklais (Vienotība) iebilda Ekonomikas ministrijas paustajam viedoklim būvniecības uzraudzību deleģēt valstij tikai pēc vairākiem gadiem, norādot, ka būvniecības uzraudzība valstij jāpārņem pēc iespējas ātrāk.

Komisijas deputāti vienojās rakstīt vēstuli ministru prezidentam ar lūgumu izvērtēt iespējas atjaunot Valsts būvinspekciju, kā arī vērsties ar vēstuli pie Garkalnes novada domes deputātiem ar ierosinājumu izvērtēt apstrīdētas būvatļaujas pie Liela Baltezera atbilstību 115.Satversmes pantam un pieņemt lēmumu, ņemot vēra Satversmes tiesas nolēmumus un tiesu praksi par applūstošo teritoriju aizberšanu.


Saeimas Preses dienests

Piektdien, 19.jūlijā
09:00  Parlamentārās izmeklēšanas komisijas par “Rail Baltica” projekta parlamentārās kontroles nodrošināšanu, lai apzinātu projekta īstenošanā pieļautās kļūdas un panāktu, ka tas kļūst par prioritāru valdības jautājumu un lēmumi tiek pieņemti pārskatāmi, laikus un ievērojot Latvijas valsts un visas sabiedrības intereses, ietekmi uz Latvijas tautsaimniecību un valsts budžetu sēde
09:00  Eiropas Savienības Austrumu partnerības parlamentāro administrāciju dialogs par pārmaiņu vadību, sarunu vešanu un komunikāciju
09:30  Mandātu, ētikas un iesniegumu komisijas sēde