Saeimas apakškomisija asi nosoda Giļmana izteikumus un aicina tos pārbaudīt DP

(19.06.2012.)

Saeimas Izglītības, kultūras un zinātnes komisijas Valstiskās audzināšanas apakškomisija asi nosoda PCTVL politiķa Aleksandra Giļmana izteikumus, kuros viņš noliedz PSRS veikto Latvijas iedzīvotāju deportāciju traģiskumu un uzsver, ka deportācijas organizējuši latviešu tautības cilvēki. Apakškomisijas deputāti otrdien, 19.jūnijā notikušajā sēdē nolēma aicināt Drošības policiju pārbaudīt, vai politiķa izteikumos nav saskatāmi Krimināllikuma pārkāpumi – nacionālā naida kurināšana un noziegumu pret cilvēci attaisnošana, informē apakškomisijas priekšsēdētājs Raivis Dzintars.

„Izteikumi, kas zaimo neskaitāmu padomju varas nomocītu cilvēku piemiņu, nav un nevar kļūt par normu Latvijas sabiedrībā. Mēs aicinām žurnālistus, politiķus, sabiedriskā viedokļa veidotājus un citus pilsoņus būt nesaudzīgiem pret šāda veida visatļautību un darīt visu, lai Latvijas politiski represētajiem iedzīvotājiem šādus apvainojumus vairs nebūtu jāpiedzīvo,” uzsver apakškomisijas priekšsēdētājs.

Apakškomisija īpaši vēršas pie krievu valodā rakstošiem un raidošiem plašsaziņas līdzekļiem, aicinot parādīt, ka A. Giļmana viedoklis ir rets izņēmums un kļūda, kuram nav atbalsta Latvijā dzīvojošo cittautiešu vidū.

„Vienlaikus vēlamies atvainoties Latvijas politiski represētajiem, ka šodien, neatkarīgā Latvijas valstī ir pieļaujama šāda politiķu rīcība. Mūsu pienākums ir darīt visu, lai šādos gadījumos vainīgā persona tiktu saukta pie atbildības un padomju varas nomocīto cilvēku piemiņa tiktu aizstāvēta,” atzīst R.Dzintars.


Saeimas Preses dienests

Ceturtdien, 4.jūlijā