Pirmo reizi Saeimā virza pilsoņu kolektīvo iesniegumu

(18.06.2012.)

Saeimas Prezidijs pirmdien, 18.jūnijā, nolēma nodot sākotnējai izvērtēšanai Saeimas Mandātu, ētikas un iesniegumu komisijā kolektīvo iesniegumu „Atbildība par Saeimas deputātu zvēresta laušanu”, kas Saeimā iesniegts, izmantojot Saeimas Kārtības rullī paredzēto iespēju.

Šis ir pirmais gadījums, kad 13 854 pilsoņi izmantojuši Saeimas Kārtības ruļļa 131.3 pantā paredzēto iespēju vērsties Saeimā ar kolektīvo iesniegumu.

Šodien Saeimas Prezidija sēdē tika uzklausīts šī kolektīvā iesnieguma iniciators.

Mandātu, ētikas un iesniegumu komisijas sēde, kurā veic kolektīvā iesnieguma sākotnējo izvērtēšanu, sarīkojama ne vēlāk kā mēnesi pēc kolektīvā iesnieguma saņemšanas Saeimā. Uz komisijas sēdi uzaicināma persona, kas pilnvarota pārstāvēt kolektīvā iesnieguma iesniedzējus, deputāti no citām Saeimas komisijām un pārstāvji no institūcijām, kurus skar kolektīvajā iesniegumā ietvertais prasījums.

Ne vēlāk kā triju mēnešu laikā pēc kolektīvā iesnieguma saņemšanas Mandātu, ētikas un iesniegumu komisija sagatavo ziņojumu par kolektīvā iesnieguma izvērtēšanu komisijā un Saeimas lēmuma projektu par kolektīvā iesnieguma turpmāko virzību.

Saskaņā ar 19.janvārī pieņemtajiem grozījumiem Saeimas kārtības rullī ne mazāk kā 10 000 pilsoņiem ir iespēja vērsties Saeimā ar kolektīvu iesniegumu. Iesniegumu var parakstīt Latvijas pilsoņi, kas tā iesniegšanas dienā sasnieguši 16 gadu vecumu. Parakstus iespējams vākt arī elektroniski, ja tiek nodrošināta parakstu identifikācija un fizisko personu datu aizsardzība.

Kolektīvajā iesniegumā ietverams prasījums Saeimai, īss tā pamatojums, kā arī norādāms, kura fiziska persona ir pilnvarota pārstāvēt kolektīvā iesnieguma iesniedzējus. Kolektīvais iesniegums nedrīkst saturēt tādu prasījumu, kurš ir acīmredzami nepieņemams demokrātiskā sabiedrībā vai klaji aizskarošs. Tas nedrīkst pārkāpt vērtības, kas respektē cilvēka cieņu, brīvību, demokrātiju, vienlīdzību, tiesiskumu un cilvēktiesības, tostarp minoritāšu tiesības.


Saeimas Preses dienests

Ceturtdien, 4.jūlijā