Saeima ceturtdien lems par pensiju likuma grozījumiem un izmaiņām administratīvo pārkāpumu izskatīšanā

(13.06.2012.)

Saeima ceturtdien, 14.jūnijā, trešajā galīgajā lasījumā lems par grozījumiem likumā „Par valsts pensijām”, kas paredz pakāpenisku pensionēšanās vecuma palielināšanu. Tāpat rītdienas Saeimas sēdē galīgajā lasījumā tiks skatīti grozījumi, kas noteiks pienākumu institūcijām informēt sabiedrību par valsts amatpersonas darbībā konstatētajiem pārkāpumiem, kā arī grozījumi Latvijas Administratīvo pārkāpumu kodeksā (APK), kas paredz modernizēt administratīvo pārkāpumu izskatīšanas sistēmu un samazināt minimālā soda apmēru par autortiesību pārkāpumiem.

Kopumā Saeimas sēdes darba kārtībā iekļauti 28 jautājumi. Saeima vērtēs, vai nodot komisijām vairākus valdības un deputātu izstrādātus likumprojektus, lems par tiesneša apstiprināšanu amatā, kā arī skatīs virkni komisijās sagatavotu likumprojektu. Piecpadsmit likumprojektus Saeima skatīs galīgajā lasījumā un pēc apstiprināšanas tie iegūs likuma spēku.

Lai risinātu ar sabiedrības novecošanos saistītās problēmas, grozījumi likumā „Par valsts pensijām” paredz pakāpeniski līdz 65 gadiem paaugstināt pensionēšanās vecumu. Vienlaikus bez termiņa ierobežojuma plānots saglabāt iespēju pensionēties priekšlaicīgi.

No šī gada 1.jūlija tiek mainīta administratīvo pārkāpumu lietu piekritība no administratīvajām tiesām uz vispārējās jurisdikcijas tiesām. Lai modernizētu administratīvo pārkāpumu izskatīšanu, APK plānots iekļaut jaunu procesuālo regulējumu, kā arī normas, kas personām dos līdzvērtīgas procesuālās garantijas tāpat kā kriminālprocesā.

Saeima vērtēs arī priekšlikumu, vai Administratīvo pārkāpumu kodeksā atcelt minimālo naudas soda apmēru par autortiesību vai blakustiesību pārkāpšanu. Patlaban pat par maznozīmīgiem autortiesību pārkāpumiem jāpiemēro naudas soda minimālais apmērs, kas fiziskajām personām bija noteikts 200 latu, bet juridiskajām personām - 500 latu.

Parlamenta rītdienas darbakārtībā trešajā lasījumā ir arī grozījumi likumā „Par interešu konflikta novēršanu valsts amatpersonu darbībā”, kas paredz Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojam un Valsts ieņēmumu dienestam pienākumu informēt sabiedrību par valsts amatpersonu darbībā konstatētajiem interešu konflikta pārkāpumiem, ievietojot informāciju institūciju mājaslapās.

Tāpat Saeima otrajā lasījumā kā steidzamus skatīs grozījumus likumā „Par darbinieku aizsardzību darba devēja maksātnespējas gadījumā”, kas novērsīs situācijas, kad ilgstošo tiesas procesu dēļ maksātnespējīgu uzņēmumu darbinieki nevar saņemt likumā paredzēto atlīdzību no darbinieku prasījumu garantiju fonda.  

Deputāti rīt galīgajā lasījumā lems arī par grozījumiem Lauksaimniecības un lauku attīstības likumā, Detektīvdarbības likumā, likumā “Par arodbiedrībām”, Gada pārskatu likumā, Finanšu instrumentu tirgus likumā, Tūrisma likumā, Komerclikumā, Paziņošanas likumā, likumā “Par Latvijas valsts ģerboni”, Diplomātiskā un konsulārā dienesta likumā, kā arī trešajā lasījumā skatīs jaunu likumu – „Par nekustamā īpašuma Kuldīgas ielā 2, Rīgā, atsavināšanu sabiedriskajām vajadzībām - satiksmes mezgla rekonstrukcijai Krišjāņa Valdemāra ielas un Daugavgrīvas ielas krustojumā."

Saeimas sēdes parasti tiek sasauktas vienu reizi nedēļā – ceturtdienās, izskatot tajās Saeimas Prezidija izsludināto darba kārtību. Citās nedēļas dienās deputāti strādā komisijās, sagatavojot likumprojektus un pārraugot valdības darbu, kā arī pilda citus deputātu pienākumus.
 

Saeimas Preses dienests

Trešdien, 24.jūlijā