Inga Bite, piedaloties sociālajā kampaņā „Es iešu”: rūpes par savu veselību un regulārs krūšu skrīnings ir katras sievietes pienākums

(27.05.2012.)

„Veselība ir viena no nedaudzajām lietām, ko nevaram nopirkt par naudu, un arī viena no tām, bez kurām laimīga un pilnvērtīga dzīve kļūst grūtāk iedomājama. Tāpēc izmantot visas iespējas savas veselības saglabāšanai un uzlabošanai ir īpaši svarīgi,” sacīja Saeimas priekšsēdētājas biedre Inga Bite svētdien, 27.maijā, uzrunājot sociālās kampaņas „Es iešu” dalībniekus.

„Krūts vēzis nav vienīgi Latvijas sieviešu problēma. Tam nav tautības, rases, sociālas piederības vai ģeogrāfisku robežu. Esmu pateicīga pasākuma organizatoriem un patroniem, īpaši basketbola meitenēm par viņu atbalstu un dalību šajā kampaņā. Mīļās sievas, mātes, meitas, vecmāmiņas! Jūs esat skaistas un gudras. Jūs esat spējīgas un varošas! Jūs esat vajadzīgas! Saviem vīriem, dēliem, meitām, vecākiem! Tāpēc esiet atbildīgas un izdariet izvēli pārbaudīt savu veselību, lai nopietna ārstēšana nebūtu nepieciešama,” klātesošajiem uzsvēra I.Bite.

Runājot par krūts vēža saslimšanas mazināšanu, I.Bite akcentēja mūsdienu diagnostiku, kas palīdz atklāt saslimšanu, un uzsvēra savlaicīgas veselības pārbaudes nepieciešamību. „Latvijā krūts vēzis ik gadu tiek atklāts 1000 - 1200 sieviešu, taču patiesā problēma slēpjas faktā, ka trešdaļā gadījumu vēža atklāšana notiek novēloti, kad slimība ir jau trešajā vai ceturtajā stadijā,” teica I.Bite.

„Pēdējo laiku skaitļi liecina, ka sieviešu skaits, kuras izmanto valsts apmaksāto krūts vēža skrīningu, turpina pieaugt,” norādīja Saeimas priekšsēdētājas biedre, atzīmējot regulāras pārbaudes nozīmi.

„Skrīninga mērķis ir iespējami agri atklāt slimību, un šī pārbaude nav formalitāte. Pašlaik Latvijā dzīvo vairāk nekā 11 tūkstoši sieviešu, kurām krūts vēzis ir izārstēts. Ja krūts vēzi atklāj laikus, tas labi padodas ārstēšanai. Ja izdotos palielināt skrīningu apmeklējumu vismaz līdz 70 procentiem no aicinājumu saņēmušo sieviešu skaita, būtu ievērojams ieguvums gan pašām sievietēm, gan sabiedrībai, gan arī valsts ekonomikai. Sievietēm ir ļoti lielas izredzes izveseļoties, ja slimība tiek atklāta sākuma stadijā, tālab, rūpes par savu veselību un regulāri profilaktisks krūšu skrīnings ir katras sievietes pienākums,” uzsvēra I.Bite.

Sociālās kampaņas „Es iešu” mērķis ir mudināt sievietes laikus doties uz krūšu pārbaudi. Apliecinot rūpes par Latvijas sieviešu krūts veselību, svētdien, 27.maijā, kampaņas ietvaros notika solidaritātes gājiens, kurā piedalījās vairāki simti dalībnieku.

 

Saeimas Preses dienests

Piektdien, 19.jūlijā
09:00  Parlamentārās izmeklēšanas komisijas par “Rail Baltica” projekta parlamentārās kontroles nodrošināšanu, lai apzinātu projekta īstenošanā pieļautās kļūdas un panāktu, ka tas kļūst par prioritāru valdības jautājumu un lēmumi tiek pieņemti pārskatāmi, laikus un ievērojot Latvijas valsts un visas sabiedrības intereses, ietekmi uz Latvijas tautsaimniecību un valsts budžetu sēde
09:00  Eiropas Savienības Austrumu partnerības parlamentāro administrāciju dialogs par pārmaiņu vadību, sarunu vešanu un komunikāciju
09:30  Mandātu, ētikas un iesniegumu komisijas sēde