Inga Bite akcentē trimdas Latvijas diplomātu ieguldījumu valsts neatkarības idejas saglabāšanā

(25.05.2012.)

Saeimas priekšsēdētājas biedre Inga Bite piektdien, 25.maijā, Jēkabpilī, piedaloties Latvijas diplomātiskā dienesta darbinieka Ērika Žilinska simtgadei veltītā piemiņas akmens atklāšanā, uzsvēra trimdā dzīvojušo Latvijas diplomātu, kā arī trimdas latviešu organizāciju ieguldījumu mūsu valsts neatkarības kontinuitātes uzturēšanā.

„Kopā ar Ēriku Žilinski pateicību ir pelnījuši visi diplomāti, trimdas sabiedriskie darbinieki, kā arī tā laika trimdas diplomātiskā un konsulārā korpusa darbinieki, kuri ziedojuši savus spēkus neatkarības de iure uzturēšanai un lolojuši sapni par valsts neatkarības atjaunošanu, konsekventi atgādinot Rietumu varas iestādēm un sabiedrībai par Latvijas okupāciju un valsts starptautiski tiesiskā statusa nemainīgu saglabāšanu,” uzrunājot klātesošos, teica I.Bite.

Saeimas priekšsēdētājas biedre akcentēja, ka arī okupācijas laikā sūtniecība Londonā, kurā strādāja Ē.Žilinskis, turpināja savu darbu, turklāt tā bija vienīgā Latvijas pārstāvniecība, kas bija tiesīga izsniegt un pagarināt Latvijas pilsoņu ārzemju pases. Ē.Žilinska un pārējo sūtniecības darbinieku, kā arī visu citu trimdā dzīvojušo Latvijas diplomātiskā dienesta pārstāvju nesavtīgais darbs palīdzēja nodrošināt Latvijas Republikas de iure kontinuitāti, uzsvēra I.Bite.

Jēkabpilī dzimušais Ēriks Žilinskis (1912 - 1990) pēc Otrā pasaules kara devās trimdā uz Lielbritāniju, kur ilgstoši strādāja Latvijas vēstniecībā Londonā, pildot reģistratora, arhīvista un konsulārā sekretāra pienākumus. Aktīvi piedalījies trimdas latviešu sabiedriskajā dzīvē, līdzdarbojies Daugavas Vanagu fonda dibināšanā un bijis Latviešu preses biedrības kopas Lielbritānijā līdzdibinātājs. Ē.Žilinskis pazīstams arī kā gleznotājs, strādājis galvenokārt eļļas tehnikā.


Saeimas Preses dienests

Piektdien, 19.jūlijā
09:00  Parlamentārās izmeklēšanas komisijas par “Rail Baltica” projekta parlamentārās kontroles nodrošināšanu, lai apzinātu projekta īstenošanā pieļautās kļūdas un panāktu, ka tas kļūst par prioritāru valdības jautājumu un lēmumi tiek pieņemti pārskatāmi, laikus un ievērojot Latvijas valsts un visas sabiedrības intereses, ietekmi uz Latvijas tautsaimniecību un valsts budžetu sēde
09:00  Eiropas Savienības Austrumu partnerības parlamentāro administrāciju dialogs par pārmaiņu vadību, sarunu vešanu un komunikāciju
09:30  Mandātu, ētikas un iesniegumu komisijas sēde