Ikgadējā Saeimas un NVO forumā diskutē par sabiedrības saliedētību, Latvijas prezidentūru ES un ekonomikas izrāvienu

(14.05.2012.)

Veicinot pilsoniskās sabiedrības attīstību un veidojot ciešākas saites starp parlamentu un nevalstisko sektoru, Saeimā pirmdien, 14.maijā, deputāti un NVO pārstāvji diskutēja par sabiedrības saliedētības veicināšanu, Latvijas pārstāvniecību Eiropas Savienībā (ES) un valsts iespējām ekonomikas izrāvienam. Saeimas un nevalstisko organizāciju (NVO) ikgadējā forumā piedalījās vairāk nekā 100 dalībnieku, pārstāvot 70 organizācijas.

Pasākumu atklāja Saeimas priekšsēdētāja Solvita Āboltiņa un Latvijas Pilsoniskās alianses padomes locekle, Latvijas Krievu kultūras biedrības priekšsēdētāja Jeļena Matjakubova.

Šī gada forumā darbs tika organizēts trīs paralēlās darba sesijās, kurās gūtās atziņas tika prezentētas darba sesiju ziņojumos.  

Par jaunizveidotās Saeimas Sabiedrības saliedētības komisiju un tās sadarbības iespējām ar nevalstiskajām organizācijām stāstīja komisijas priekšsēdētājs Ilmārs Latkovskis, bet par Cilvēktiesību un sabiedrisko lietu komisijas sadarbību ar mediju nevalstiskajām organizācijām runāja komisijas priekšsēdētāja Ināra Mūrniece. Nevalstisko organizāciju pārstāvji klātesošos iepazīstināja ar NVO lomu sabiedrības integrācijā, nacionālās kultūras biedrībām, NVO ilgtspēju un brīvprātīgā darba attīstību un žurnālistu pašorganizācijas nozīmi. Sesijas darbu vadīja Ilmārs Latkovskis un Inete Ielīte, Latvijas Bērnu foruma valdes priekšsēdētāja.

Eiropas lietu komisijas priekšsēdētāja Zanda Kalniņa-Lukaševica informēja par Eiropas aktuālajiem jautājumiem, bet par Saeimas lomu ārpolitikas veidošanā stāstīja Ārlietu komisijas priekšsēdētājs Ojārs Kalniņš. Sabiedriskās politikas centra „Providus” Eiropas politikas asociētā pētniece Linda Jākobsone runāja par pašreizējo un nākotnes Saeimas un pilsoniskās sabiedrības organizāciju sadarbību. Šo darba sesiju līdzvadīja Zanda Kalniņa-Lukaševica un Andris Gobiņš, Eiropas Kustība Latvijā prezidents. 

Saeimas Izglītības, kultūras un zinātnes komisijas priekšsēdētāja Ina Druviete vēstīja par investīcijām izglītībā kā stabilas un ilgtspējīgas ekonomikas pamatu. Par Latvijas izaugsmi un cilvēku drošumspēju Latvijā līdz 2020.gadam stāstīja Pārresoru koordinācijas centra vadītājs Mārtiņš Krieviņš, savukārt NVO pārstāvji runāja par biedrību un nodibinājumu lomu ekonomiskās izaugsmes veicināšanā. Darbu šajā sesijā vadīja Saeimas Budžeta un finanšu (nodokļu) komisijas priekšsēdētājs Jānis Reirs un Latvijas Pilsoniskās alianses direktore Rasma Pīpiķe. 

Ievadlekciju katrā no foruma sesijām nolasīja attiecīgās nozares eksperti – sociālantropoloģe Aivita Putniņa, Latvijas Ārpolitikas institūta direktors Andris Sprūds un DNB Bankas ekonomikas eksperts Pēteris Strautiņš. 

Kopš Saeima 2006.gadā pieņēma deklarāciju, kurā noteikti Saeimas un nevalstisko organizāciju sadarbības principi un veicamie uzdevumi sadarbības pilnveidošanai, forums kļuvis par ikgadēju tradīciju. Šis bija jau sestais Saeimas un NVO forums.

NVO foruma programma

Foruma atklāšana video audio

Darba sesija "Sabiedrības saliedētība un sabiedrības līdzdalības veicināšana" video audio

Darba sesija "Eiropas lietas un ārlietas" audio

Darba sesija "Latvjas iespējas ekonomikas izrāvienam" audio

Darba sesiju ziņojumi video audio

Foruma atklāšanas videosižets pieejams: https://www.youtube.com/watch?v=mTWHX6Ei4BU

Video no izstādes atklāšanas: https://www.youtube.com/watch?v=iMZwatwSnLk

Fotogrāfijas no pasākuma pieejamas: https://www.flickr.com/photos/saeima/sets/72157629720967344/


Izmantojot materiālus, atsauce uz Saeimas Kanceleju obligāta!


Saeimas Preses dienests

Ceturtdien, 4.jūlijā