Saeima pieņem grozījumus Profesionālās izglītības likumā

(19.04.2012.)

Saeima ceturtdien, 19.aprīlī galīgajā lasījumā pieņēma grozījumus Profesionālās izglītības likumā, kas paredz sakārtot profesionālās izglītības iestāžu tīklu un ieviest uzlabojumus profesionālās izglītības jomā.

Likuma grozījumi sakārto profesionālās izglītības iestāžu nosaukumus. Atbilstoši profesionālās izglītības iestādē iegūstamajai izglītībai un profesionālajai kvalifikācijai turpmāk būs šādas izglītības iestādes - profesionālā pamatskola, arodskola, profesionālā vidusskola, tehnikums un koledža. Likuma grozījumi deleģē Ministru Kabinetam uzdevumu līdz 2012.gada 1.septembrim nodrošināt profesionālo izglītības iestāžu nosaukumu atbilstību jaunajai likuma redakcijai.

Tāpat Profesionālās izglītības likuma grozījumi nosaka, ka turpmāk arī biedrības varēs darboties kā profesionālās izglītības iestādes un, tāpat kā citas profesionālās izglītības iestādes, tās varēs pretendēt uz valsts mērķdotācijām. Likuma līdzšinējā redakcija noteica, ka profesionālās izglītības iestādes statusu var iegūt komercsabiedrības un nodibinājumi.

Likuma grozījumi arī nosaka kārtību, kādā tiek piešķirts, atteikts vai anulēts profesionālās izglītības kompetences centru statuss. Iestādei, kura vēlēsies iegūt profesionālās izglītības kompetences centra statusu, būs jāiesniedz iesniegums ar atbilstošajiem dokumentiem Izglītības un zinātnes ministrijai. Savukārt ministrijai trīs mēnešu laikā iesniegums būs jāizskata un jāsniedz priekšlikums Ministru Kabinetam par statusa piešķiršanu, anulēšanu vai atteikumu, par ko tam būs jāizlemj mēneša laikā.

Tāpat likuma grozījumi paredz valdībai pienākumu noteikt profesionālās izglītības iestāžu un eksaminācijas centru maksas pakalpojumu cenrādi ārpus formālās izglītības sistēmas iegūto prasmju novērtēšanai.

Profesionālās izglītības likuma grozījumi nosaka arī profesionālās pamatizglītības ieguves ilgumu programmās izglītojamiem ar garīgās attīstības traucējumiem - ne vairāk kā trīs gadi.


Saeimas Preses dienests

 

Ceturtdien, 4.jūlijā