Sabiedrība būs jāinformē par valsts amatpersonas darbībā konstatētajiem pārkāpumiem

(18.04.2012.)

Saeimas Valsts pārvaldes un pašvaldības komisija trešdien, 18.aprīlī, izskatīšanai Saeimā otrajam lasījumam atbalstīja grozījumus likumā „Par interešu konflikta novēršanu valsts amatpersonu darbībā”, kas paredz precizēt kārtību, kā valsts amatpersonas var savienot amatus. Grozījumi arī nosaka pienākumu konkrētām institūcijām informēt sabiedrību par valsts amatpersonas darbībā konstatētajiem pārkāpumiem.

Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojam un Valsts ieņēmumu dienestam būs pienākums par valsts amatpersonas darbībā konstatētajiem pārkāpumiem informēt sabiedrību, ievietojot informāciju institūcijas mājaslapā. Par pārkāpumiem, kurus ir izdarījuši Satversmes tiesas tiesneši, sabiedrību informē Satversmes tiesa, par pārējiem tiesnešiem - Augstākās tiesas tiesnešu disciplinārkolēģija, bet par pārkāpumiem, kurus ir izdarījuši prokurori – Ģenerālprokuratūra. Likuma grozījumu redakcija nosaka konkrētus termiņus un informāciju, kas iestādēm jāievieto savās mājas lapās. 

Tāpat grozījumi nosaka skaidrāku kārtību, kā tiek reģistrētas diplomātiskās dāvanas, ko saņem amatpersonas. Valsts prezidentam, Saeimas priekšsēdētājam, Ministru prezidentam un ārlietu ministram, pildot amata pienākumus, kā arī minēto amatpersonu laulātajiem valsts, oficiālo un darba vizīšu ietvaros Latvijā vai ārvalstīs būs atļauts pieņemt diplomātiskās dāvanas.

Komisijas virzītās izmaiņas papildinās to amatpersonu loku, kurām turpmāk būs atļauts savienot savu amatu arī ar amatu profesijas vai nozares arodbiedrībā un biedrībā, ja tas nerada interešu konfliktu un ir saņemta nepieciešamā atļauja.

Likuma grozījumi precizē kārtību, kā var savietot amatus cilvēki, kas darbojas Valsts prezidenta izveidotajās komisijās un padomēs, kā arī Ordeņu kapitulā.

Komisijas atbalstītā jaunā likuma redakcija arī nosaka, kā Sabiedrisko pakalpojumu regulatora locekļi var savienot darbu ar citiem darbiem un kādā veidā viņi saņem atļauju.

Par grozījumiem likumā „Par interešu konflikta novēršanu valsts amatpersonu darbībā” otrajā un trešajā lasījumā vēl jālemj Saeimai.


Saeimas Preses dienests



Sestdien, 20.jūlijā