Noslēgusies sacensība par iekļūšanu Jauniešu Saeimā

(19.03.2012.)

18. martā noslēdzās pirmais Jauniešu Saeimas posms – priekšvēlēšanu kampaņa. Kandidatūras dalībai Jauniešu Saeimā iesnieguši 196 jaunieši, par kuru idejām kopumā atdotas 5747 balsis. Lielākais balsu skaits, ko kādam pretendentam izdevās piesaistīt savai idejai bija 225. Šogad konkurence dalībai Jauniešu Saeimā bija sīvāka nekā pērn, kad par Jauniešu Saeimas deputātu vietām sacentās 129 jaunieši.

Vēlēšanu rezultāti pēc to apkopošanas 21.martā tiks publicēti mājaslapā www.jauniesusaeima.lv sadaļā „Kandidātiem”.

Jauniešu Saeimā iekļūs tie simts jaunieši, kuru idejas guvušas vislielāko atbalstu. Vēlēšanu process pietuvināts Saeimas vēlēšanu norisei. Jauniešu Saeimā būs pārstāvēti visi Latvijas reģioni proporcionāli reģiona iedzīvotāju skaitam. Vissīvākā konkurence bija Rīgas vēlēšanu apgabala jauniešiem, no kura uz 30 vietām kandidē 64 pretendenti. Otrs aktīvākais ir Vidzemes reģions, no kura 49 jaunieši kandidē uz 27 vietām.

Kandidāti sacentās par vēlētāju atbalstu savām idejām, kā attīstīt Latvijas izaugsmi. Idejas varēja pieteikt kādā no sešiem tematu blokiem. Visaktīvāk jaunieši izteica savu viedokli par to, kā attīstīt izglītību un kultūru – šajā sadaļā iesniegtas 80 idejas. Savukārt vismazāk ideju iesniegtas Eiropas Savienības un tiesiskuma stiprināšanas sadaļās.

Pēc vēlēšanu rezultātu apkopošanas jauniešiem nedēļas laikā būs jāapstiprina sava dalība Jauniešu Saeimā. No Jauniešu Saeimas deputātu iesniegtajām idejām katrā tēmu blokā tiks sagatavots deklarācijas projekts, kurā būs apkopotas Latvijas jauniešu 2012.gada prioritātes. Pirms Jauniešu Saeimas sanākšanas tās dalībnieki varēs iesniegt savus priekšlikumus deklarācijas pilnveidošanai. Saeimas komisijas apkopos iesniegtos jauniešu priekšlikumus, un ar tiem 27.aprīlī – Jauniešu Saeimas noslēguma posmā – jaunieši kopīgi strādās komisijās un Jauniešu Saeimas sēdē. Dienas noslēgumā jaunieši radīs noslēguma rezolūciju.

Pieteikties dalībai un nobalsot par kādu no idejām varēja no 20.februāra līdz 18.martam interneta vietnē www.jauniesusaeima.lv. Katram vēlētājam bija viena balss, taču savu izvēli kampaņas gaitā varēja mainīt.

Kopš balsošanas sākuma portāls www.jauniesusaeima.lv apmeklēts vairāk nekā 34 tūkstošus reižu, bet unikālo apmeklētāju skaits pārsniedz 23 tūkstošus. Salīdzinot ar citām nedēļām, pēdējā vēlēšanu nedēļā portāla apmeklētāju skaits dubultojies.

Jauniešu Saeimu rīko Saeima kopā ar sadarbības partneriem - biedrībām „Sabiedrība par atklātību „Delna”” un „Latvijas Bērnu forums”. Informatīvie atbalstītāji – sociālais tīkls Draugiem.lv un Latvijas Televīzija. Pasākumu atbalsta arī Eiropas Komisijas pārstāvniecība Latvijā un Frīdriha Eberta fonds.

Iepriekšējo reizi Jauniešu Saeima sanāca 2011.gada 3.jūnijā.

Par to, kā norisināsies Jauniešu Saeimas deputātu darbs 27.aprīlī, var uzzināt šajā video sižetā: http://ej.uz/w5d1.

Saeimas Preses dienests

Ceturtdien, 4.jūlijā