Saeimas Eiropas lietu komisija: ES nepieciešama gan fiskālā disciplīna, gan vienlīdzīga attieksme pret visām dalībvalstīm tās ievērošanā

(09.03.2012.)

Eiropas Savienības (ES) dalībvalstīm jāievēro stingra budžeta disciplīna, tomēr tas vienlīdz jāprasa kā no mazām, tā arī no lielām dalībvalstīm. To Saeimas Eiropas lietu komisijas deputāti uzsvēra piektdien, 9.martā, apstiprinot nacionālo pozīciju gaidāmajai ES Finanšu ministru padomei, kurā tiks lemts par iespējamu kohēzijas finansējuma apturēšanu Ungārijai, ja tā nesamazinās pārmērīgo budžeta deficītu.   

„Stingras budžeta disciplīnas ievērošana ir ļoti būtiska Eiropas Savienībai. Ņemot vērā, ka Latvija vēlas 2014.gadā ieviest eiro, atbildīgas fiskālās politikas ievērošana viennozīmīgi ir mūsu valsts prioritāte. Tomēr vienlaikus Eiropas Savienībā jābūt vienlīdzīgai attieksmei pret visām dalībvalstīm, un fiskālās disciplīnas ievērošana jāprasa no visām dalībvalstīm, kā arī sankcijām jābūt vienlīdzīgām - kā jaunajām, tā vecajām un kā eirozonas, tā ne-eirozonas valstīm,” pauž Eiropas lietu komisijas priekšsēdētāja Zanda Kalniņa-Lukaševica.

Kā komisijas sēdē darīja zināmu finanšu ministrs Andris Vilks, 13.marta ES finanšu ministru sanāksmē tiks lemts, vai sākot no nākamā gada apturēt Ungārijai ES Kohēzijas fonda finansējuma izmaksu, ja šī valsts sešu mēnešu laikā neveiks nepieciešamos pasākumus pārmērīga budžeta deficīta ierobežošanai. Šāda procedūra pret Ungāriju ir ierosināta jau astoņus gadus, un visu šo laiku Ungārija tā arī nav veikusi budžeta deficīta samazināšanas pasākumus, kas dotu ilgtermiņa rezultātus, skaidroja finanšu ministrs.

Gaidāmajā ES finanšu ministru sanāksmē A.Vilks gatavojas paust Latvijas viedokli, ka mūsu valsts pilnībā atbalsta nepieciešamību ievērot stingru fiskālo disciplīnu. Tomēr vienlaikus viņš saskata nevienlīdzīgas un nesamērīgas attieksmes pazīmes šajā konkrētajā Ungārijas gadījumā, un tādēļ aicinās ievērot vienlīdzīgu attieksmi pret visām dalībvalstīm neatkarīgi no to lieluma.

Pārmērīga budžeta deficīta procedūra tiek ierosināta pret tām ES dalībvalstīm, kuru budžeta deficīts pārsniedz trīs procentus no iekšzemes kopprodukta.

Pret Latviju pārmērīga budžeta deficīta procedūra tika ierosināta 2009.gada februārī un plānots, ka tā varēs tikt izbeigta 2012.gadā, līdz ar Latvijas makroekonomiskās stabilitātes atjaunošanos un fiskālās disciplīnas principu stingrāku ievērošanu.


Saeimas Preses dienests

Ceturtdien, 4.jūlijā