Saeimas apakškomisija: nacionālā pasūtījuma kritēriju izstrādei Kultūras ministrijā būs darba grupa

(07.02.2012.)
Galerija

Kultūras ministrijas paspārnē taps darba grupa, kas izstrādās kritērijus nacionālajam pasūtījumam gan filmu nozarei, gan televīzijas saturam. Par to otrdien, 7.februārī, vienojās Saeimas Valstiskās audzināšanas apakškomisijas deputāti ar kultūras ministri Žanetu Jaunzemi-Grendi, kā arī kino producentu un režisoru pārstāvjiem. Klātesošie bija vienisprātis, ka šis ir nozīmīgs solis, lai īstenotu sabiedrību stiprinošus un vienojošus kino un televīzijas projektus.

„Šis ir jautājums ar valstisku un tālejošu nozīmi, jo kino filmām jāceļ tautas pašapziņa un lepnums par savu zemi,” pauda apakškomisijas priekšsēdētājs Raivis Dzintars, vienlaikus akcentējot, ka valsts finansējums filmu nozarei ir bijis neadekvāti mazs.

Kultūras ministre atzina, ka Saeimas apakškomisija ir īstajā laikā aktualizējusi nepieciešamību izstrādāt skaidrus kritērijus nacionālajam pasūtījumam, jo, tagad ķeroties pie darba, prioritātes var pagūt iestrādāt topošajā Nacionālās attīstības plānā 2014.-2020.gadam.

Latvijas Kinoproducentu asociācijas prezidents Vilnis Kalnaellis pauda atbalstu nacionālā pasūtījuma sakārtošanai, kas varētu dot labu rezultātu nozarei un sabiedrībai kopumā. Arī citi klātesošie filmu nozares pārstāvji pauda atbalstu centieniem pārskatīt nacionālā pasūtījuma kritērijus, kas ļaus nodrošināt, ka skatītājiem tiek piedāvātas vēsturiskās un bērnu filmas, literāro darbu ekranizācijas, autorkino un citi kvalitatīvi darbi.

Kultūras ministrijas izveidotajā darba grupā nozares pārstāvji lielu uzmanību pievērsīs arī sadarbībai ar televīzijām un jauno Nacionālo elektronisko plašsaziņas līdzekļu padomi. Apakškomisija nolēma pēc mēneša atgriezties pie šī jautājuma, kad darba grupa varētu atskaitīties par paveikto.

Runājot par kultūras pieejamību iespējami plašam interesantu lokam, sēdē tika aktualizēta nepieciešamība digitalizēt kultūras namus, latviešu filmu skatīšanos nodrošināt ne tikai bibliotēkās, bet arī skolās, kā arī izmantot citus izplatīšanas kanālus.

Fotogrāfijas no apakškomisijas sēdes: https://www.flickr.com/photos/saeima/sets/72157629213431575/with/6834997091/
Izmantojot materiālus, atsauce uz Saeimas Kanceleju obligāta.


Saeimas Preses dienests

Ceturtdien, 4.jūlijā