Saeima, pieņemot likuma grozījumus, nosaka pagaidu regulējumu rīcībspējas jautājumā

(02.02.2012.)
Galerija

Saeima ceturtdien, 2.februārī, galīgajā lasījumā kā steidzamus pieņēma grozījumus likumā „Par atjaunotā Latvijas Republikas 1937.gada Civillikuma ģimenes tiesību daļas spēkā stāšanās laiku un kārtību”, tādējādi nosakot pagaidu tiesisko regulējumu rīcībspējas jautājumā.

Izmaiņas nepieciešamas, jo saskaņā ar Satversmes tiesas spriedumu no šī gada 1.janvāra nav spēkā līdzšinējās Civillikuma normas, kas paredzēja iespēju atzīt par rīcības nespējīgām personas, kurām trūkst visu vai lielākās daļas garīgo spēju. Tā kā Ministru kabinets nepieciešamos grozījumus likumos Saeimā iesniedza novēloti, Saeimas Juridiskā komisija ir izstrādājusi pagaidu regulējuma kārtību, kādā tiesa var ierobežot rīcībspēju personām ar ierobežotām garīgajām spējām.

Grozījumi likumā „Par atjaunotā Latvijas Republikas 1937.gada Civillikuma ģimenes tiesību daļas spēkā stāšanās laiku un kārtību” paredz pagaidu tiesisko regulējumu attiecībā uz trim pieteikumu kategorijām – pagaidu aizgādnības nodibināšanu garā slimai vai plānprātīgai personai, personas atzīšanu par rīcībnespējīgu vai personas atzīšanu par rīcībspējīgu.

Pagaidu regulējums stāsies spēkā 2012.gada 13.februāri. Tiesai jāaptur tādu pieteikumu par personas atzīšanu par rīcībnespējīgu izskatīšanu, kas tiesā iesniegti līdz šim datumam. Pieteikumu izskatīšana tiks apturēta līdz brīdim, kad tiks pieņemti grozījumi Civillikumā, Civilprocesa likumā un Bāriņtiesu likumā, kas regulēs personas rīcības spējas ierobežošanu.

Līdzīga kārtība ir paredzēta gadījumiem, kad persona ir iesniegusi pieteikumu par tās atzīšanu par rīcībspējīgu – arī šajās lietās tiesvedība tiks apturēta.

Pagaidu regulējuma ietvaros tiesas varēs lemt par pagaidu aizgādnības nodibināšanu. Pieteikumu tiesai par pagaidu aizgādnības nodibināšanu varēs iesniegt pati persona, tās bērni, īstie brāļi un īstās māsas, vecāki, laulātais vai prokurors.

 

 

Saeimas Preses dienests

Ceturtdien, 4.jūlijā