Saeimas deputāti: jāparedz bargāki sodi par alkohola tirgošanu nepilngadīgajiem un nelegālā alkoholu apriti

(24.01.2012.)
Galerija

Jāpalielina sodi par alkohola pārdošanu nepilngadīgām personām, kā arī par nelegālā alkohola apriti. Par to otrdien, 24.janvārī, pēc Latvijas Ārstu biedrības iniciatīvas sasauktajā sēdē vienojās Saeimas Aizsardzības, iekšlietu un korupcijas novēršanas komisijas un Sociālo un darba lietu komisijas deputāti.

Lai izstrādātu nepieciešamos likumu grozījumus, kas risinātu būtiskākās ar alkohola izplatību saistītās problēmas – bērnu un jauniešu alkoholismu, kontrabandas un nelegālā alkohola izplatību, plānots izveidot Saeimas deputātu un atbildīgo institūciju pārstāvju darba grupu.

Aizsardzības, iekšlietu un korupcijas novēršanas komisijas priekšsēdētājs Ainars Latkovskis apliecināja, ka komisija varētu virzīt izskatīšanai Saeimā atbilstošus grozījumus Administratīvo pārkāpumu kodeksā, paredzot bargākus sodus par alkohola pārdošanu nepilngadīgajiem. „Jānosaka, ka sods par alkohola pārdošanu nepilngadīgiem jauniešiem šiem negodprātīgajiem pārdevējiem un veikaliem būtu tik bargs, lai reāli palīdzētu izskaust šādu praksi,” uzsver A.Latkovskis.

Tāpat komisijas priekšsēdētājs akcentē nepieciešamību palielināt sodus par nelegālā alkohola apriti. Lielāka loma cīņā ar nelegālā alkohola tirgošanas vietām jeb tā dēvētajām točkām būtu jāatvēl Valsts policijas iecirkņu inspektoriem, paredzot iespēju tiem izmaksāt prēmijas par šo nelegālo tirdzniecības vietu slēgšanu. „Nedrīkst būt tāda situācija, ka visi iedzīvotāji zina, kur tirgo nelegālo alkoholu, bet iecirkņa inspektors izliekas neko neredzam un neko nedara,” norāda A.Latkovskis.

„Vispirms jācīnās pret točkām un negodprātīgiem pārdevējiem, kuri nodzirda mūsu bērnus,” alkoholisma ierobežošanas politikas prioritātes sēdē minēja Latvijas Ārstu biedrības prezidents Pēteris Apinis. Līdz ar vecuma cenza paaugstināšanu, no kura iespējams iegādāties alkoholu, un naudas sodu palielināšanu par alkohola tirgošanu nepilngadīgajiem, P.Apinis arī piedāvāja piemērot administratīvo arestu par atkārtotu alkohola pārdošanu nepilngadīgām personām. 

Akcentējot nepilngadīgo alkoholisma problēmu, P.Apinis uzsvēra, ka saskaņā ar jaunākajiem statistikas datiem, alkoholu līdz 14 gadu vecumam pamēģinājuši 84 procentu jauniešu, bet vairums 16 gadus veco jauniešu atzinuši, ka brīvi var iegādāties alkoholu. Neatliekamās medicīniskās palīdzības brigādes gada laikā vairāk nekā 67 tūkstošus reižu sniegušas palīdzību cilvēkiem ar alkohola izraisītām psihozēm vai intoksikācijām, tostarp vairāk nekā tūkstoti reižu arī nepilngadīgajiem.


Saeimas Preses dienests

Ceturtdien, 4.jūlijā