Deputāti atbalsta atvieglotu balsošanas kārtību ārvalstīs dienošajiem karavīriem

(04.01.2012.)

Saeimas Juridiskā komisija trešdien, 4.janvārī, izskatīšanai pirmajā lasījumā atbalstīja grozījumus Saeimas vēlēšanu likumā, kas paredz atvieglot balsošanas kārtību parlamenta vēlēšanās starptautiskajās operācijās dienošajiem karavīriem.

Likuma grozījumi paredz karavīriem noteikt atsevišķu, vienkāršotu balsošanas kārtību Saeimas vēlēšanās. Kareivji varēs balsot dienesta vietās, iepriekš pie Nacionālā kontingenta komandiera vēršoties ar attiecīgu iesniegumu.

Dienesta vietās netiks atvērts atsevišķs vēlēšanu iecirknis, bet Centrālās vēlēšanu komisijas (CVK) norādītais iecirknis uz dienesta vietu savlaicīgi nosūtīs vēlēšanu zīmes, aploksnes un aizzīmogotu vēlēšanu kasti.

Arī dienesta vietā būs jānodrošina aizklāta balsošana, ievērojot Saeimas vēlēšanu likuma nosacījumus.

Pēc balsošanas beigām Nacionālā kontingenta komandieris vēlēšanu kasti nosūtīs Nacionālo bruņoto spēku Apvienotajam štābam pārsūtīšanai CVK.

Vēlēšanu norisi starptautiskās operācijas rajonā uzraudzīs Nacionālā kontingenta komandieris vai viņa pilnvarota persona. Grozījumi neizslēdz tiesības karavīriem, kuri to vēlēsies, balsot pa pastu.

Pašlaik karavīru piedalīšanās vēlēšanās ir apgrūtināta, jo karavīru pases jānogādā tuvākajā Latvijas diplomātiskajā pārstāvniecībā un formalitāšu kārtošana atrauj kareivjus no tiešo dienesta pienākumu veikšanas.

Likuma grozījumi uzlabos iespēju starptautisko operāciju rajonos izvietotajiem karavīriem īstenot savas konstitūcijā noteiktās vēlēšanu tiesības.

Deputāti vienojās priekšlikumu iesniegšanas termiņu likumprojekta otrajam lasījumam noteikt divus mēnešus, ņemot vērā iespējamo diskusiju par vēlēšanu kārtības pilnveidošanu visiem vēlētājiem, kas atrodas ārvalstīs.



Saeimas Preses dienests

Piektdien, 19.jūlijā
09:00  Parlamentārās izmeklēšanas komisijas par “Rail Baltica” projekta parlamentārās kontroles nodrošināšanu, lai apzinātu projekta īstenošanā pieļautās kļūdas un panāktu, ka tas kļūst par prioritāru valdības jautājumu un lēmumi tiek pieņemti pārskatāmi, laikus un ievērojot Latvijas valsts un visas sabiedrības intereses, ietekmi uz Latvijas tautsaimniecību un valsts budžetu sēde
09:00  Eiropas Savienības Austrumu partnerības parlamentāro administrāciju dialogs par pārmaiņu vadību, sarunu vešanu un komunikāciju
09:30  Mandātu, ētikas un iesniegumu komisijas sēde