Saeimas deputāti Brisēlē aizstāvēs Latvijas intereses ES budžetā

(02.12.2011.)

Saeimas deputāti 5. un 6.decembrī uzturēsies darba vizītē Briselē, kur aizstāvēs Latvijas intereses nākamajā Eiropas Savienības (ES) daudzgadu budžetā. Latvijas delegācija prasīs mainīt nevienlīdzīgo lauksaimniecības tiešo maksājumu sadali un paudīs iebildumus pret priekšlikumu samazināt Latvijai pieejamo kohēzijas politikas finansējumu.

Tikties ar augstām ES amatpersonām, lai personīgi paustu Latvijas nostāju, dosies Saeimas Eiropas lietu komisijas priekšsēdētāja Zanda Kalniņa-Lukaševica un komisijas priekšsēdētājas biedrs Atis Lejiņš, kā arī Tautsaimniecības, agrārās, vides un reģionālās politikas komisijas priekšsēdētājs Vjačeslavs Dombrovskis.

„Briseles vizītes mērķis ir Latvijas intereses aizstāvēt visaugstākajā līmenī. Mums jāmobilizē visi spēki, lai Eiropas Savienībā paustu vienotu un stingru nostāju un panāktu nākamā perioda daudzgadu budžeta lielāku atbilstību Latvijas interesēm,” uzsver Z.Kalniņa-Lukaševica.

2.decembrī Eiropas lietu komisija vienbalsīgi pieņēma deklarācijas, kurās tiek prasīts Eiropas Savienības institūcijām risināt nevienlīdzīgo ES lauksaimniecības tiešo maksājumu un kohēzijas politikas finansējuma sadali, un šajā vizītē mūsu vēstījums tiks personīgi nodots augstām ES amatpersonām, norāda Z.Kalniņa-Lukaševica.

Saeimas deputāti tiksies ar diviem ES komisāriem, kuru atbalsts Latvijas nostājai ir ļoti būtisks. Tikšanās plānota gan ar ES Budžeta komisāru Janušu Levandovski (Janusz Lewandowski), gan ES Reģionālo jautājumu komisāru Johanesu Hānu (Johannes Hahn).

Ņemot vērā pieaugošo Eiropas Parlamenta ietekmi budžeta izstrādes procesā, Saeimas pārstāvji Briselē tiksies ar Eiropas Parlamenta vadību. Tikšanās paredzētas ar Eiropas Parlamenta  priekšsēdētāju Ježiju Buzeku (Jerzy Buzek),  Eiropas Parlamenta Reģionālo lietu komitejas priekšsēdētāju Danutu Hūbneri (Danuta Hűbner), kā arī Eiropas parlamenta deputātu un referentu par tiešajiem maksājumiem lauksaimniecības politikā pēc 2013.gada Luišu Manuelu Kapolašu Santušu (Luis Manuel Capoulas Santos) un ES komisāra Lauksaimniecības politikas jautājumos kabineta vadītāju Georgu Hausleru (Georg Häusler).

Latvijas delegācija piedalīsies arī vairākās starpparlamentārajās sanāksmēs par sociālo kohēziju un demogrāfiskās attīstības ilgtspēju Eiropā.

Lai pārrunātu Latvijas interešu aizstāvību, Saeimas komisiju vadība tiksies ar Latvijas pārstāvjiem Briselē - Eiropas Parlamenta deputāti Sandru Kalnieti, Latvijas pastāvīgo pārstāvi Eiropas Savienībā, ārkārtējo un pilnvaroto vēstnieci Ilzi Juhansoni.

Tāpat Saeimas deputāti Briselē sniegs intervijas par ES jautājumiem rakstošajam medijam EUobserver un Latvijas Radio korespondentei Briselē Inai Strazdiņai.

 

Saeimas Preses dienests

Ceturtdien, 4.jūlijā