Saeimas deputāti Tallinā piedalīsies Baltijas Asamblejas 30.sesijā

(23.11.2011.)

Baltijas Asamblejas Latvijas delegācijas pārstāvji no 24. līdz 25.novembrim uzturēsies Igaunijas galvaspilsētā Tallinā, kur piedalīsies Baltijas Asamblejas (BA) 30.sesijā. Šogad aprit 20 gadi kopš šīs Baltijas parlamentāriešu sadarbības organizācijas dibināšanas.

Sesijas darbā iesaistīsies arī Saeimas priekšsēdētāja Solvita Āboltiņa, Igaunijas parlamenta (Rīgikogu) priekšsēdētāja Ene Ergma (Ene Ergma), Lietuvas parlamenta (Seima) priekšsēdētāja Irena Degutiene (Irena Degutienė), Ziemeļu Padomes prezidents Bertels Hārders (Bertel Haarder), Beniluksa parlamenta prezidents Džeks Biskops (Jack Biskop), kā arī citas amatpersonas.

Latvijas delegāciju vadīs Raimonds Vējonis (ZZS), un uz Tallinu dosies arī delegācijas locekļi Imants Parādnieks (VL-TB/LNNK), Dāvis Stalts (VL-TB/LNNK), Vitālijs Orlovs (SC), Ivans Ribakovs (SC), Jānis Vucāns (ZZS), Kārlis Eņģelis (ZRP), Juris Viļums (ZRP), Atis Lejiņš (Vienotība) un Jānis Ādamsons (SC).

Triju Baltijas valstu parlamentārieši Tallinā iecerējuši runāt par ilgtspējīga enerģijas tirgus attīstību un kopīgiem veselības aprūpes projektiem Baltijas reģionā. Tāpat parlamentāriešu sanāksmes dienaskārtībā būs jautājums, kas saistīts ar visām trim Baltijas valstīm kopīgu reģionālo infrastruktūras projektu īstenošanu.

Asamblejas ietvaros plānotas arī vairāku komiteju sēdes. Parlamentārieši strādās BA Izglītības, zinātnes un kultūras komitejā, Ekonomikas, komunikāciju un informātikas komitejā, Tieslietu un drošības komitejā, Sociālo lietu komitejā, kā arī Vides aizsardzības un enerģētikas komitejā.

Sesijas ietvaros tiks pasniegta arī ikgadējā BA balva. BA balvu mākslā šogad saņems diriģents Andris Nelsons par izciliem sasniegumiem izpildītājmākslas popularizēšanā un par pozitīva Latvijas tēla veidošanu pasaulē. BA balva literatūrā šogad tiks piešķirta lietuviešu filozofam Arvīdam Jozaitim (Arvydas Juozaitis) par grāmatu „Rīga – civilizācija nevienam” (2011). Balvu par sasniegumiem zinātnē šogad saņems profesors Andress Ilmars Kasekamps (Andres Ilmar Kasekamp) no Igaunijas par grāmatu „Baltijas valstu vēsture” (2010). Katras balvas apjoms ir 5000 eiro.

Sesijas noslēgumā paredzēts pieņemt BA 30.sesijas Nobeiguma dokumentu, kā arī ievēlēt BA prezidentu, viceprezidentu un komiteju vadību nākamajam gadam.

Baltijas Asambleja ir Latvijas, Igaunijas un Lietuvas parlamentu sadarbības institūcija, kas izveidota 1991.gada 8.novembrī. Asamblejā katru Baltijas valstu parlamentu pārstāv 12-20 deputāti. Asambleja ir koordinējoša un konsultatīva institūcija. Tā ir tiesīga nacionālajiem parlamentiem, valdībām un Baltijas Ministru padomei izteikt savu viedokli rezolūciju, lēmumu, deklarāciju un ieteikumu formā un pieprasīt atbildes, kā tiek risināti Baltijas Asamblejas dienaskārtības aktuālie pārrobežu jautājumi.



Saeimas Preses dienests

Ceturtdien, 4.jūlijā