Deputāti ar ministru Roni pārrunā veicamos darbus satiksmes nozarē

(15.11.2011.)

Saeimas Tautsaimniecības, agrārās, vides un reģionālās politikas komisijas deputāti otrdien, 15.novembrī, tiekoties ar jauno satiksmes ministru Aivi Roni, pārrunāja satiksmes nozarē prioritāri veicamos darbus.

„Komisijas deputātus interesēja plašs jautājumu loks, un sarunā ar ministru ieskicējām veicamos darbus viņa pārraudzības jomās,” skaidro komisijas priekšsēdētājs Vjačeslavs Dombrovskis. „Svarīgs ministra darba uzdevums būs pilnveidot valsts uzņēmumu darbību, sabalansējot sociālo atbildību ar vēlmi konkurēt starptautiskā mērogā.”

Komisijas sēdē liela uzmanība tika pievērsta dzelzceļa attīstības plāniem. Deputāti noskaidroja, ka 2012.gada beigās varētu sākties elektrifikācijas darbi, kas būtiski vairotu sektora konkurētspēju. Lai nesašaurinātu valsts iespējas īstenot arī citus infrastruktūras projektus, finansējums „Rail Baltica” dzelzceļa līnijai tiks meklēts ārpus Eiropas Savienības Kohēzijas fonda līdzekļiem, norādīja Satiksmes ministrijas pārstāvji.

A.Ronis skaidroja, ka joprojām notiek pētījumi par potenciālajiem ieguvumiem no „Rail Baltica” realizācijas. Latvijas interesēs ir gūt maksimālu labumu no šī projekta, tādēļ būtiski, lai šī dzelzceļa līnija būtu savienota ar Rīgas lidostu un Daugavu šķērsotu vietā, kur plānots Ziemeļu šķērsojums, norādīja ministrs.

Tikšanās laikā tika spriests arī par nacionālās aviokompānijas „AirBaltic” uzņēmējdarbības stratēģiju. Valsts ir atguvusi visus sešus ar „AirBaltic”  saistītos zīmolus, un no jaunā uzņēmuma vadītāja tiek gaidīta attīstības vīzija, lai tuvāko pāris nedēļu laikā šo jautājumu skatītu valdībā, informēja satiksmes ministrs. A.Ronis pauda viedokli, ka nacionālās aviokompānijas darbībai iespējami drīz jāpiesaista investori, lai tā varētu turpināt tirgus paplašināšanos un jau 2014.gadā strādāt ar peļņu.

Taujāts par 2012.gada valsts budžeta konsolidācijas pasākumiem, kas skars satiksmes jomu, ministrs atzina, ka iespējamie samazinājumi piecu miljonu latu apmērā varētu skart pasažieru autopārvadājumus un 10 miljonu samazinājums iespējams autoceļu uzturēšanai.

Satiksmes ministra darba kārtībā būs arī valsts aktīvu pārvaldības uzlabošana, investīciju piesaiste nozarei un priekšnoteikumu radīšana plašākai privātā sektora iesaistei, piemēram, labiekārtojot autobraucējiem paredzētās atpūtas vietas šoseju malās.

Fotogrāfijas no Tautsaimniecības, agrārās, vides un reģionālās politikas komisijas 15.novembra sēdes: https://www.flickr.com/photos/saeima/sets/72157628007657053/
Izmantojot fotogrāfijas, atsauce uz Saeimas Kanceleju obligāta.

 

Saeimas Preses dienests

Piektdien, 19.jūlijā
09:00  Parlamentārās izmeklēšanas komisijas par “Rail Baltica” projekta parlamentārās kontroles nodrošināšanu, lai apzinātu projekta īstenošanā pieļautās kļūdas un panāktu, ka tas kļūst par prioritāru valdības jautājumu un lēmumi tiek pieņemti pārskatāmi, laikus un ievērojot Latvijas valsts un visas sabiedrības intereses, ietekmi uz Latvijas tautsaimniecību un valsts budžetu sēde
09:00  Eiropas Savienības Austrumu partnerības parlamentāro administrāciju dialogs par pārmaiņu vadību, sarunu vešanu un komunikāciju
09:30  Mandātu, ētikas un iesniegumu komisijas sēde