Saeimas deputāti tiekas ar Latvijas pārstāvi Eiropas Revīzijas palātā

(14.11.2011.)

Saeimas Eiropas lietu komisijas, Juridiskās komisijas un Publisko izdevumu un revīzijas komisijas deputāti pirmdien, 14.novembrī, tikās ar Latvijas pārstāvi Eiropas Revīzijas palātā Igoru Ludboržu.

Tikšanās laikā I.Ludboržs iepazīstināja deputātus ar palātas veiktā 2010.gada pārskata rezultātiem. Pagājušā gada Eiropas Savienības (ES) izdevumos aplēstais kļūdu īpatsvars bijis 3,7 procenti, kas gan nenozīmē, ka šādā apmērā notikusi krāpšanās ar ES līdzekļiem, bet gan pārkāpti publisko izdevumu noteikumi vai kā savādāk nav ievēroti tēriņiem piemērojamie noteikumi, informēja I.Ludboržs.

Kā noskaidroja deputāti, vislielākais aplēstais kļūdu īpatsvars – 7,7 procenti - konstatēts ES kohēzijas, enerģētikas un transporta izdevumu jomā. Nākamais lielākais kļūdu īpatsvars 2,3 procentu apmērā bijis ES lauksaimniecības politikas jomā, kas ir lielākā ES izdevumu daļa, jo tai tiek tērēti 47 procenti ES budžeta, darīja zināmu I.Ludboržs.

Saeimas Eiropas lietu komisijas priekšsēdētāja Zanda Kalniņa-Lukaševica sēdē vērsa uzmanību, ka ir būtiskas jomas, kuras Eiropas Revīzijas palāta nav revidējusi, un vaicāja, kurām no tām vajadzētu pievērst pastiprinātu uzmanību. I.Ludboržs atzina, ka stingrāk vajadzētu vērtēt ES stabilizācijas mehānismu, kur būtu vēlama arī ES dalībvalstu nacionālo revidentu lielāka iesaiste. 

Savukārt deputāts Dzintars Rasnačs (VL-TB/LNNK) vēlējās zināt, vai ES līmenī plānots atteikties no Eiropas Parlamenta sesiju organizēšanas Francijas pilsētā Strasbūrā. Regulārā Eiropas Parlamenta deputātu un darbinieku braukāšana no Briseles uz Strasbūru ir nelietderīga finanšu līdzekļu izšķērdēšana, pauda deputāts. I.Ludboržs atzina, ka, neskatoties uz agrākajām diskusijām par iespēju Eiropas Parlamentam atteikties no Strasbūras sesiju organizēšanu, patlaban neesot nekādu indikāciju, ka kaut kas varētu mainīties, jo par to ir pieņemts politisks lēmums.     


Saeimas Preses dienests

Ceturtdien, 4.jūlijā