Sociālo lietu komisija vienojas pagarināt priekšlaicīgas pensionēšanās iespēju

(02.11.2011.)

Saeimas Sociālo un darba lietu komisijas deputāti trešdien, 2.novembrī, vienojās par vairākiem neatliekamiem darbiem pensiju likumdošanas jomā.

Komisija virzīs izskatīšanai Saeimā grozījumus likumā „Par valsts pensijām”, paredzot uz diviem gadiem pagarināt priekšlaicīgās pensionēšanās iespēju, kā arī pensiju piešķiršanu pēc atvieglotiem noteikumiem par darbu sevišķi kaitīgos, sevišķi smagos vai kaitīgos un smagos darba apstākļos. Plānots veikt arī likuma grozījumus, kas vērsti uz pensijas sākumkapitāla aprēķināšanas kārtību, lai no nākamā gada būtiski nesamazinātos atsevišķas jaunpiešķirtās pensijas.

„Šīs izmaiņas likumā komisija sadarbībā ar Labklājības ministriju sagatavos un virzīs izskatīšanai Saeimā steidzamības kārtā, ņemot vērā, ka saskaņā ar esošo likuma redakciju minētie atvieglojumi ir spēkā tikai līdz šī gada beigām,” informē komisijas priekšsēdētāja Aija Barča, norādot, ka komisijas darba kārtībā arī turpmāk būs ar pensiju politiku saistīti jautājumi, taču tiem komisija pastiprināti pievērsīsies pēc 2012.gada valsts budžeta pieņemšanas.  

Vienlaikus labklājības ministre Ilze Viņķele šodien deputātiem uzsvēra, ka priekšlaicīgās pensionēšanās jautājums ir jāskata kontekstā ar sociālās apdrošināšanas sistēmas ilgtspēju, tādēļ priekšlaicīgās pensionēšanās termiņa pagarināšana ir iespējama vienīgi gadījumā, ja jau no 2014.gada pakāpeniski tiek paaugstināts pensionēšanās vecums. 

 

Saeimas Preses dienests

Piektdien, 19.jūlijā
09:00  Parlamentārās izmeklēšanas komisijas par “Rail Baltica” projekta parlamentārās kontroles nodrošināšanu, lai apzinātu projekta īstenošanā pieļautās kļūdas un panāktu, ka tas kļūst par prioritāru valdības jautājumu un lēmumi tiek pieņemti pārskatāmi, laikus un ievērojot Latvijas valsts un visas sabiedrības intereses, ietekmi uz Latvijas tautsaimniecību un valsts budžetu sēde
09:00  Eiropas Savienības Austrumu partnerības parlamentāro administrāciju dialogs par pārmaiņu vadību, sarunu vešanu un komunikāciju
09:30  Mandātu, ētikas un iesniegumu komisijas sēde