Tautsaimniecības komisija aicina Ekonomikas ministriju aktīvāk strādāt pie visaptveroša tirdzniecības likuma

(02.11.2011.)

Saeimas Tautsaimniecības, agrārās, vides un reģionālās politikas komisijas deputāti trešdien, 2.novembrī, diskutējot par normatīvo regulējumu tirdzniecības jomā, aicināja Ekonomikas ministriju aktīvāk strādāt pie likumprojekta, kas visaptveroši regulētu tirgotāju, ražotāju un piegādātāju attiecības.

„Joprojām nav tapis jumta likums vienam no dinamiskākajiem un nozīmīgākajiem tautsaimniecības sektoriem. Iespējami ātrā laikā situācijai ir jāmainās,” norāda komisijas priekšsēdētājs Vjačeslavs Dombrovskis. „Ekonomikas ministrijas paspārnē jāiesaista visu ieinteresēto pušu pārstāvji, radot likumprojektu, kas veicinātu tirgus spēlētāju savstarpējo konkurenci un sabalansētu pušu intereses.”

„Parlaments ir pretsvars izpildvarai, tāpēc kritiski vērtēsim ministriju piedāvājumu. Likumprojekta tapšanā nozares pārstāvjiem – mazumtirgotājiem, ražotājiem un patērētājiem – jābūt iesaistītiem jau pašā sākumā. Nevalstiskie partneri tiks aicināti aktīvi līdzdarboties Saeimas komisijā notiekošajās diskusijās,” norāda V.Dombrovskis. Viņš akcentē, ka komisijas darbā tiks iesaistīti arī neatkarīgie eksperti, kas var dot ieskatu par nozari kopumā, ne tikai atsevišķu grupu interesēm.

Diskusija par tirdzniecības normatīvo regulējumu notika, skatot 10.Saeimā nepabeigtos likumprojektus, kuru izskatīšanu var turpināt 11.Saeima. Komisija šodien nevirzīja skatīšanai iepriekšējā Saeimas sasaukumā tapušos grozījumus Konkurences likumā, kas paredzēja dominējošā stāvoklī esošiem mazumtirgotājiem norēķināties 30 dienu laikā. Patlaban attiecības starp ražotājiem un tirgotājiem ir kļuvušas savstarpēji pretimnākošākas, un vidēji norēķinu termiņi ir saprāta robežās, pauda Latvijas Piensaimnieku centrālās savienības valdes priekšsēdētājs un Latvijas Pārtikas uzņēmumu federācijas pārstāvis Jānis Šolks.

Komisijas deputāti vienojās, ka pie šī jautājuma atgriezīsies rudens sesijas nobeigumā, lai vērtētu jaunā tirdzniecības likuma izstrādes progresu.

Ekonomikas ministrijas pārstāve Inga Apsīte informēja, ka likumprojekta tapšanai ir izveidota darba grupa. Gatavību līdzdarboties paudušas gan ražotājus, gan tirgotājus pārstāvošas organizācijas, taču vairākos aspektos tām ir atšķirīga nostāja par topošā likuma saturu.

Komisijas deputāti arī noskaidroja, ka Zemkopības ministrija jau ir veikusi iestrādes pārtikas tirdzniecības likuma izstrādē un šī likumdošanas iniciatīva apspriešanai varētu būt pieejama ātrāk nekā kopīgais tirdzniecības likums.

 

Saeimas Preses dienests

Piektdien, 19.jūlijā
09:00  Parlamentārās izmeklēšanas komisijas par “Rail Baltica” projekta parlamentārās kontroles nodrošināšanu, lai apzinātu projekta īstenošanā pieļautās kļūdas un panāktu, ka tas kļūst par prioritāru valdības jautājumu un lēmumi tiek pieņemti pārskatāmi, laikus un ievērojot Latvijas valsts un visas sabiedrības intereses, ietekmi uz Latvijas tautsaimniecību un valsts budžetu sēde
09:00  Eiropas Savienības Austrumu partnerības parlamentāro administrāciju dialogs par pārmaiņu vadību, sarunu vešanu un komunikāciju
09:30  Mandātu, ētikas un iesniegumu komisijas sēde