Budžeta komisija vēl nelemj par sākumdeklarēšanas likumprojekta tālāko virzību

(01.11.2011.)

Saeimas Budžeta un finanšu (nodokļu) komisija otrdien, 1.novembrī, diskutēja par 10.Saeimā nepabeigtā Fizisko personu mantiskā stāvokļa deklarēšanas likumprojekta tālāko virzību.

„Šodien, apspriežot plānoto sākumdeklarēšanas ieviešanu, kā arī uzklausot atbildīgās ministrijas un Saeimas Juridiskā biroja viedokli, vēl nepieņēmām galīgo lēmumu par to, vai likumprojektu turpināt izskatīt 11.Saeimā. Ir identificēti vairāki problēmjautājumi, uz kuriem vēl jārod atbildes, pretējā gadījumā no nākamā gada sākumdeklarēšanu ieviest nevarēs,” akcentēja Saeimas Budžeta un finanšu (nodokļu) komisijas priekšsēdētājs Jānis Reirs.

Apspriežot likumprojektā fiziskai personai paredzēto pienākumu ieskaitīt savos bankas kontos skaidras naudas uzkrājumus, kas pārsniedz 50 minimālās mēnešalgas, komisijas sekretārs Imants Parādnieks atzīmēja, ka šāda norma ierobežotu personas tiesības uz īpašumu. „Kas garantēs, ka savu naudu varēs dabūt atpakaļ, nevis, piemēram, banka to nenobloķēs vai neuzliks arestu parādsaistību dzēšanai?”

Kā vēl vienu problēmjautājumu komisijas deputāts Jānis Ozoliņš (ZRP) minēja banku prasību norādīt kontā iemaksājamās naudas izcelsmi, savukārt I.Parādnieks rosināja paredzēt iespēju šādos gadījumos norādīt, ka nauda tiek iemaksāta saskaņā ar likumu.

Tāpat komisijas sēdē tika norādīts, ka personām radīsies izdevumi, izpildot noteikto prasību par skaidras naudas ieskaitīšanu kontā. „Šāds ierobežojums personai būs neliels salīdzinājumā ar labumu, ko gūs valsts, apkarojot ēnu ekonomiku,” pauda komisijas priekšsēdētājs J.Reirs.

Pirms lemt par likumprojekta tālāko virzību Saeimas Juridiskais birojs rosināja uzklausīt Valsts ieņēmumu dienesta viedokli par to, vai nodokļu administrācija ir gatava jauno funkciju izpildei un vai personas, uz kurām attieksies jaunais regulējums, savlaicīgi tiks nodrošinātas ar informāciju un metodisko palīdzību. Tāpat komisijai būtu jāuzklausa komercbanku pārstāvji attiecībā uz ierobežojumiem no banku puses.  

Jaunais likumprojekts paredz pienākumu fiziskām personām, kuru īpašuma vērtība kopsummā pārsniedz 50 minimālās mēnešalgas, Valsts ieņēmumu dienestā iesniegt deklarāciju par savu mantisko stāvokli uz 2012.gada 1.janvāri. Deklarētie dati būtu kā atskaites punkts mantiskā stāvokļa izmaiņu kontrolei.

Tāpat likumprojekts paredz nedeklarētu ienākumu legalizāciju, piemērojot iedzīvotāju ienākuma nodokļa likmi 15 procentu apmērā. Paredzēta arī iespēja atbrīvot personu no atbildības par izvairīšanos no nodokļu nomaksas.

Saskaņā ar Saeimas kārtības rulli, ja iepriekšējā Saeima savu pilnvaru laikā nav pabeigusi likumprojekta izskatīšanu, bet tas izskatīts vienā vai divos lasījumos, nākamā Saeima pēc Valsts prezidenta, Ministru kabineta, Saeimas komisijas vai ne mazāk kā piecu deputātu priekšlikuma savā pirmajā sesijā lemj, vai likumprojekta izskatīšana ir turpināma. Ja Saeima nolemj turpināt šāda likumprojekta izskatīšanu, tas tiek uzskatīts par pieņemtu pirmajā lasījumā.
11.Saeima varēs lemt par 67 likumprojektiem, kuru izskatīšana iepriekšējā parlamenta sasaukumā nav pabeigta.

 

Saeimas Preses dienests

Piektdien, 19.jūlijā
09:00  Parlamentārās izmeklēšanas komisijas par “Rail Baltica” projekta parlamentārās kontroles nodrošināšanu, lai apzinātu projekta īstenošanā pieļautās kļūdas un panāktu, ka tas kļūst par prioritāru valdības jautājumu un lēmumi tiek pieņemti pārskatāmi, laikus un ievērojot Latvijas valsts un visas sabiedrības intereses, ietekmi uz Latvijas tautsaimniecību un valsts budžetu sēde
09:00  Eiropas Savienības Austrumu partnerības parlamentāro administrāciju dialogs par pārmaiņu vadību, sarunu vešanu un komunikāciju
09:30  Mandātu, ētikas un iesniegumu komisijas sēde