Atsevišķi vēlēšanu iecirkņi Saeimas ārkārtas vēlēšanās būs atvērti līdz desmitiem vakarā

(08.09.2011.)

Saeima ceturtdien, 8.septembrī, pieņēma grozījumus Saeimas vēlēšanu likumā un likumā „Par priekšvēlēšanu aģitāciju pirms Saeimas vēlēšanām un Eiropas Parlamenta vēlēšanām”, nosakot, ka Saeimas vēlēšanās 17.septembrī atsevišķi vēlēšanu iecirkņi balsotājiem būs atvērti līdz pulksten desmitiem vakarā.

Izmaiņas Saeimas vēlēšanu likumā nosaka, ka Saeimas vēlēšanās šī gada 17.septembrī katrā republikas pilsētā, izņemot Rīgu, Daugavpili un Liepāju, un katrā novadā viens vēlēšanu iecirknis vēlētājiem būs atvērts līdz pulksten desmitiem vakarā.

Rīgā līdz plkst.22.00 būs atvērti četri vēlēšanu iecirkņi un pa diviem arī Daugavpilī un Liepājā. To, kurš iecirknis strādās ilgāk, noteiks attiecīgā vēlēšanu komisija, kurai arī būs jāinformē vēlētāji par iespēju balsot ilgāk. Pārējie vēlēšanu iecirkņi vēlētājiem būs atvērti no pulksten septiņiem rītā līdz pulksten astoņiem vakarā.

Saeimas Juridiskās komisijas priekšsēdētāja Ilma Čepāne akcentē, ka šis ir pagaidu risinājums un tas attieksies tikai uz 11.Saeimas vēlēšanām, taču nākotnē jādomā par depozītbalsojuma ieviešanu. Šī būs iespēja piedalīties vēlēšanās arī tiem, kuri ne tikai reliģisku apsvērumu, bet arī darba dēļ nevar ierasties iecirknī un nobalsot līdz pulksten 20.00.

Darba laiku kopumā plānots pagarināt 124 vēlēšanu iecirkņiem, un tam papildu būs nepieciešami 14 200 latu, liecina Centrālās vēlēšanu komisijas informācija. 

Savukārt šodien Saeimā pieņemtie grozījumi „Par priekšvēlēšanu aģitāciju pirms Saeimas un Eiropas Parlamenta vēlēšanām”, nosaka, ka raidorganizācijas sabiedriskās domas aptaujas rezultātus par deputātu kandidātu popularitāti savos raidījumos var iekļaut tikai pēc pulksten 22.00, kad būs slēgti visi vēlēšanu iecirkņi.

Grozījumi Saeimas vēlēšanu likumā un grozījumi likumā „Par priekšvēlēšanu aģitāciju pirms Saeimas un Eiropas Parlamenta vēlēšanām” stāsies spēkā nākamajā dienā pēc to izsludināšanas.

 

Saeimas Preses dienests
 

Trešdien, 24.jūlijā