Juridiskā komisija: atsevišķi vēlēšanu iecirkņi Saeimas ārkārtas vēlēšanās būs atvērti līdz desmitiem vakarā

(23.08.2011.)

Saeimas ārkārtas vēlēšanās 17.septembrī vairāki vēlēšanu iecirkņi balsotājiem būs atvērti līdz pulksten desmitiem vakarā, paredz Saeimas Juridiskās komisijas sagatavotie grozījumi Saeimas vēlēšanu likumā, ko otrdien, 23.augustā, komisija nolēma virzīt izskatīšanai Saeimā.

„Likumu rosinām grozīt, jo esam saņēmuši vairāku reliģisko konfesiju iesniegumus par to, ka nepieciešams pagarināt vēlēšanu iecirkņu darba laiku, lai ticīgie varētu nobalsot. Vēlēšanu tiesības ir vienas no svarīgākajām personas tiesībām, un komisijā vienojāmies par kompromisu - darba laika pagarināšu attiecināt tikai uz atsevišķiem iecirkņiem, nevis uz vēlēšanām kopumā, kas prasītu ievērojamus finanšu līdzekļus,” pauž Saeimas Juridiskās komisijas priekšsēdētāja Ilma Čepāne.

Sagatavotais likumprojekts paredz, ka Saeimas vēlēšanās šī gada 17.septembrī katrā republikas pilsētā, izņemot Rīgu, Daugavpili un Liepāju, un katrā novadā viens vēlēšanu iecirknis vēlētājiem būs atvērts līdz pulksten desmitiem vakarā.

Rīgā līdz plkst.22.00 būs atvērti četri vēlēšanu iecirkņi un pa diviem arī Daugavpilī un Liepājā. To, kurš iecirknis strādās ilgāk, noteiks attiecīgā vēlēšanu komisija, kurai arī būs jāinformē vēlētāji par iespēju balsot ilgāk. Patlaban likums nosaka, ka parlamenta vēlēšanas notiek no pulksten septiņiem rītā līdz pulksten astoņiem vakarā.

„Iespēju uz vēlēšanām doties pēc astoņiem vakarā varēs izmantot arī tie vēlētāji, kuri ne tikai reliģisku apsvērumu, bet arī darba dēļ nevar ierasties iecirknī un nobalsot”, akcentē komisijas priekšsēdētāja. Viņa arī norāda, ka „šis ir pagaidu risinājums un attieksies tikai uz 11.Saeimas vēlēšanām, un, raugoties nākotnē, jādomā par depozītbalsojuma un vēlētāju reģistra ieviešanu Saeimas vēlēšanās”.

Darba laiku kopumā plānots pagarināt 124 vēlēšanu iecirkņiem, un tam papildu būs nepieciešami 14 200 latu, komisijas sēdē deputātus informēja Centrālās vēlēšanu komisijas priekšsēdētājs Arnis Cimdars.

Juridiskā komisija šodien vienojās virzīt izskatīšanai Saeimā arī grozījumus likumā „Par priekšvēlēšanu aģitāciju pirms Saeimas un Eiropas Parlamenta vēlēšanām”, kas nosaka, ka raidorganizācijas sabiedriskās domas aptaujas rezultātus par deputātu kandidātu popularitāti savos raidījumos var iekļaut tikai pēc pulksten 22.00. „Tas nepieciešams, jo nevar būt tā, ka aptauju rezultāti jau tiek paziņoti, kaut gan citos iecirkņos vēl notiek balsošana,” informē komisijas priekšsēdētāja.

Komisijas virzītos grozījumus Saeimas vēlēšanu likumā un grozījumus likumā „Par priekšvēlēšanu aģitāciju pirms Saeimas un Eiropas Parlamenta vēlēšanām” akceptē arī Saeimas Juridiskā biroja vadītājs Gunārs Kusiņš un Valsts prezidenta padomnieks juridiskajos jautājumos Edgars Pastars.

Likumprojektus plānots izskatīt tuvākajā Saeimas sēdē, un Juridiskā komisija lūgs Saeimu tiem piešķirt steidzamību.

 

Saeimas Preses dienests

Trešdien, 24.jūlijā