Saeimas komisija atbalsta grozījumus KNAB likumā

(20.07.2011.)

Saeimas Aizsardzības, iekšlietu un korupcijas novēršanas komisija trešdien, 20.jūlijā, izskatīšanai Saeimā otrajā lasījumā atbalstīja grozījumus Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroja (KNAB) likumā, kas paredz jaunu prasību noteikšanu biroja priekšnieka amata kandidātiem, kā arī pretendentu vērtēšanas komisijas izveidi.

Komisijas atbalstītie grozījumi nosaka, ka KNAB vadītāja atlasei Ministru kabinets izsludinās atklātu konkursu, kā arī izveidos pretendentu vērtēšanas komisiju, kuru vadīs Valsts kancelejas direktors. Vērtēšanas komisijas sastāvā būs arī ģenerālprokurors, Augstākās tiesas priekšsēdētājs, Satversmes aizsardzības biroja direktors un Drošības policijas priekšnieks, vai to pilnvarotas personas.

Deputāti bija vienisprātis, ka šādi KNAB priekšnieka atlases process tiks depolitizēts un būs iespējams izvēlēties iespējami profesionālāko pretendentu.

Grozījumos noteikts, ka biroja vadītājam jābūt augstākajai izglītībai un amatam atbilstošai darba pieredzei, ar vismaz trīs gadu ilgu pieredzi vadošā amatā valsts pārvaldē vai tiesību aizsardzības jomā.

Tāpat grozījumi paredz, ka KNAB vadītājam jābūt nevainojamai reputācijai.

Pēc aktīvām debatēm deputāti tomēr noraidīja ierosinājumu noteikt, ka biroja vadītājam augstākajai izglītībai jābūt juridiskajā jomā. Deputāti pauda viedokli, ka šāda prasība nepamatoti sašaurinātu iespējamo pretendentu loku, jo tiesībsargājošās iestādēs strādā arī daudz profesionāļu ar ekonomista vai finansista izglītību.

Noraidīta tika arī prasība pēc darba pieredzes operatīvajā vai izmeklēšanas darbā, jo tas neļautu uz KNAB priekšnieka amatu pretendēt tiesnešiem un prokuroriem.


Saeimas Preses dienests

Ceturtdien, 4.jūlijā