Plānots stiprināt Dziesmu un deju svētku organizatorisko struktūru

(13.07.2011.)

aeimas Izglītības, kultūras un zinātnes komisija trešdien, 13.jūlijā, galīgajam lasījumam atbalstīja grozījumus Dziesmu un deju svētku likumā. Likumā plānots nostiprināt svētku sagatavošanas organizatorisko struktūru, precizēt valsts un pašvaldības kompetenci, kā arī palielināt nevalstiskā sektora lomu.

„Ar šo likumu tiek radīts vienots process gan skolēnu dziesmu un deju svētku, gan vispārējo dziesmu un deju svētku organizēšanā, tāpat nostiprināta šī procesa nepārtrauktība arī starpsvētku periodā,” pauž Izglītības, kultūras un zinātnes komisijas priekšsēdētāja Ina Druviete.

Ar likuma izmaiņām tiek nodrošināta līdzvērtīga izglītības un kultūras sektora loma Dziesmu un deju svētku tradīcijas saglabāšanā, kā arī tiek nostiprināta visu līmeņu – valsts, pašvaldību, nevalstiskā un privātā sektora sadarbība, norāda likumprojekta autori.

Tāpat ar šiem likuma grozījumiem tiek samazināta institucionālā sadrumstalotība un stiprināta Dziesmu un deju svētku padome, paralēli stratēģisko jautājumu risināšanai piešķirot tai arī Mākslinieciskās padomes funkcijas.

Dziesmu un deju svētku sagatavošanas un norises organizatorisko jautājumu risināšanai plānots izveidot rīcības komiteju. Vispārējo latviešu dziesmu un deju svētkiem rīcības komitejas priekšsēdētājs būs kultūras ministrs, savukārt Latvijas Skolu jaunatnes dziesmu un deju svētku rīcības komitejas priekšsēdētājs būs izglītības un zinātnes ministrs. Rīcības komitejas sastāvā būs iesaistīto ministriju, pašvaldību un citu institūciju pārstāvji. Nākamie Vispārējie latviešu dziesmu un deju svētki plānoti 2013.gadā, un iecerēts, ka rīcības komiteja darbu sāks jau šoruden.

Likumprojekts arī paredz, ka dziesmu un deju svētku sagatavošanas un norises procesa koordinēšanai starp pašvaldībām un valsts institūcijām pašvaldības norīko svētku koordinatorus. Koordinatoru loma likumā nostiprināta, jo iepriekšējo svētku organizēšanā pierādījusies šādas sistēmas efektivitāte, norāda komisijā.

Likumā arī plānots veikt redakcionālus precizējumus un papildinājumus, kas saistīti no administratīvi teritoriālo reformu.

Otrajā galīgajā lasījumā Saeima likumprojektu „Grozījumi Dziesmu un deju svētku likumā” skatīs ceturtdien, 14.jūlijā.


Saeimas Preses dienests

Piektdien, 19.jūlijā
09:00  Parlamentārās izmeklēšanas komisijas par “Rail Baltica” projekta parlamentārās kontroles nodrošināšanu, lai apzinātu projekta īstenošanā pieļautās kļūdas un panāktu, ka tas kļūst par prioritāru valdības jautājumu un lēmumi tiek pieņemti pārskatāmi, laikus un ievērojot Latvijas valsts un visas sabiedrības intereses, ietekmi uz Latvijas tautsaimniecību un valsts budžetu sēde
09:00  Eiropas Savienības Austrumu partnerības parlamentāro administrāciju dialogs par pārmaiņu vadību, sarunu vešanu un komunikāciju
09:30  Mandātu, ētikas un iesniegumu komisijas sēde