Latvijas uzņēmēji iegūs no ES – Dienvidkorejas brīvās tirdzniecības līguma

(08.06.2011.)

Brīvās tirdzniecības līgums starp Eiropas Savienību (ES) un Dienvidkoreju veicinās Latvijas uzņēmēju konkurētspēju šajā Āzijas valstī, jo atcels lielās ievedmuitu barjeras. To Saeimas Ārlietu komisijas deputāti atzīmēja trešdien, 8.jūnijā, izskatīšanai 1.lasījumā atbalstot likumprojektu „Par Brīvās tirdzniecības nolīgumu starp Eiropas Savienību un tās dalībvalstīm, no vienas puses, un Korejas Republiku, no otras puses”.

„Šis brīvās tirdzniecības līgums ar Dienvidkoreju ir ļoti nozīmīgs gan Eiropas Savienībai kopumā, gan tieši Latvijas uzņēmējiem, kuri veido biznesu ar Dienvidkoreju,” uzsver Ārlietu komisijas priekšsēdētājs Ojārs Kalniņš.

„Daži mūsu valsts kokapstrādes un citu jomu uzņēmumi jau sekmīgi strādā Dienvidkorejā, bet vēl citi to labprāt darītu, jo šīs Āzijas valsts tirgus ir liels, maksātspējīgs un perspektīvs. Diemžēl līdz šim šis tirgus bija arī ļoti stingri aizsargāts ar dažādām muitas barjerām. Ar šo līgumu nu dažādās tarifu barjeras tiks atceltas, kas padarīs mūsu uzņēmēju eksportējamo produkciju lētāku un konkurētspējīgāku,” uzsver O.Kalniņš.

Komisijas priekšsēdētājs arī vērsa uzmanību uz pēdējā laikā vērojamo Latvijas un Dienvidkorejas attiecību aktivizēšanos. Dienvidkoreja patlaban izskata iespējas par savas diplomātiskās pārstāvniecības atvēršanu Baltijas valstīs un Rīgai kā reģionālajam centram varētu būt labas izredzes. Tāpat Rīgā darbu jau sācis Dienvidkorejas elektronikas ražotāja „Samsung Electronics” servisa centrs, no kura tiks apkalpotas Baltijas valstis un Ziemeļvalstis un kurā ar laiku strādās līdz pat simts cilvēku.

2010.gada 6.oktobrī Briselē parakstītais brīvās tirdzniecības nolīgums paredz izveidot Pasaules Tirdzniecības organizācijas normām atbilstošu brīvās tirdzniecības zonu starp ES un Korejas Republiku attiecībā uz preču un pakalpojumu tirdzniecību un komercdarbību.

Likumprojekts par Eiropas Savienības un Dienvidkorejas Brīvās tirdzniecības nolīguma ratifikāciju  divos lasījumos vēl jāskata Saeimai.


Saeimas Preses dienests

Piektdien, 19.jūlijā
09:00  Parlamentārās izmeklēšanas komisijas par “Rail Baltica” projekta parlamentārās kontroles nodrošināšanu, lai apzinātu projekta īstenošanā pieļautās kļūdas un panāktu, ka tas kļūst par prioritāru valdības jautājumu un lēmumi tiek pieņemti pārskatāmi, laikus un ievērojot Latvijas valsts un visas sabiedrības intereses, ietekmi uz Latvijas tautsaimniecību un valsts budžetu sēde
09:00  Eiropas Savienības Austrumu partnerības parlamentāro administrāciju dialogs par pārmaiņu vadību, sarunu vešanu un komunikāciju
09:30  Mandātu, ētikas un iesniegumu komisijas sēde