Saeima pieņem grozījumus interešu konflikta novēršanas likumā

(28.04.2011.)

Saeima ceturtdien, 28.aprīlī, galīgajā lasījumā pieņēma grozījumus likumā „Par interešu konflikta novēršanu valsts amatpersonu darbībā”, paredzot tiesisko aizsardzību personām, kas sniedz informāciju par amatpersonu interešu konfliktiem.

Grozītais likums nosaka, ka institūcijas vadītājam būs aizliegts izpaust, kurš darbinieks viņu informējis par citas amatpersonas iespējamajiem interešu konfliktiem, kā arī aizliegts šādai personai radīt tiešas vai netiešas nelabvēlīgas sekas. Aizliegums neattieksies uz informācijas sniegšanu Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojam (KNAB), Valsts policijai un Satversmes aizsardzības birojam (SAB), kā arī tiesai un prokuratūrai.

Turpmāk amatpersonai būs pienākums informēt institūcijas vadītāju vai arī KNAB par tai zināmiem citu amatpersonu interešu konfliktiem. Drošības iestādēs strādājošajiem par šādiem pārkāpumiem būs jāinformē SAB.

Tāpat grozījumi paredz, ka personai, kurai noteikti speciālie amatu savienošanas ierobežojumi, vairs nevajadzēs atļauju amatu savienošanai. Šāda atļauja nebūs nepieciešama, ja amatpersona tiešos darba pienākumus savienos ar dienestu Zemessardzē, lauksaimniecisko ražošanu, mežizstrādi, zvejniecību, lauku tūrismu vai prakses ārsta profesionālo darbību, pārvaldot savu nekustamo īpašumu, kā arī veicot ārsta, pedagoga, zinātnieka, profesionāla sportista vai radošo darbu.

Izmaiņas arī nosaka, ka iestādei vienlaicīgi ar personas iecelšanu, ievēlēšanu vai apstiprināšanu amatā būs jāizvērtē, vai paredzamā amatu savienošana neradīs interešu konfliktu. Iepriekš amatpersonai pašai bija jāvēršas attiecīgajā institūcijā ar lūgumu atļaut savienot savu amatu ar amatu citā iestādē.

Ar grozījumiem interešu konflikta novēršanas likumā mainīta līdzšinējā kārtība valsts amatpersonu valstij radīto zaudējumu atlīdzināšanā. Turpmāk zaudējumu atlīdzību varēs pieprasīt saskaņā ar Administratīvā procesa likumu, izdodot administratīvo aktu un nodarīto zaudējumu atlīdzinot ar tiesu izpildītāja starpniecību. Iepriekš valstij radītie zaudējumi bija jāatlīdzina civiltiesiskā kārtībā. Jaunā kārtība neattieksies uz lietām, kas ierosinātas pirms šo grozījumu stāšanās spēkā.


 Saeimas Preses dienests

Trešdien, 9.oktobrī
09:00  Aizsardzības, iekšlietu un korupcijas novēršanas komisijas sēde
09:00  Pieprasījumu komisijas sēde
09:00  Eiropas lietu komisijas sēde
09:45  Izglītības, kultūras un zinātnes komisijas sēde
10:00  Ārlietu komisijas sēde
10:00  Budžeta un finanšu (nodokļu) komisijas sēde
10:00  Juridiskās komisijas sēde
10:00  Valsts pārvaldes un pašvaldības komisijas sēde
10:00  Tautsaimniecības, agrārās, vides un reģionālās politikas komisijas sēde
10:00  Sociālo un darba lietu komisijas sēde
10:15  Cilvēktiesību un sabiedrisko lietu komisijas sēde
12:00  Mandātu, ētikas un iesniegumu komisijas sēde
12:00  Publisko izdevumu un revīzijas komisijas sēde
12:00  Nacionālās drošības komisijas sēde
12:00  Pilsonības, migrācijas un sabiedrības saliedētības komisijas sēde
12:00  Ilgtspējīgas attīstības komisijas sēde
13:10  Ārlietu komisijas Baltijas lietu apakškomisijas sēde
15:30  Cilvēktiesību un sabiedrisko lietu komisijas Mediju politikas apakškomisijas sēde
15:30  Parlamentārā izmeklēšanas komisija par "Rail Baltica" projekta parlamentārās kontroles nodrošināšanu, lai apzinātu projekta īstenošanā pieļautās kļūdas un panāktu, ka tas kļūst par prioritāru valdības jautājumu un lēmumi tiek pieņemti pārskatāmi, laikus un ievērojot Latvijas valsts un visas sabiedrības intereses, ietekmi uz Latvijas tautsaimniecību un valsts budžetu sēde