Imants Lieģis: 2014.gadā aizsardzības budžets iecerēts katastrofāli mazs

(27.04.2011.)

Plāni 2014.gadā Latvijas aizsardzības jomai atvēlēt tikai 0,7 procentus no valsts iekšzemes kopprodukta (IKP) var atstāt ļoti negatīvu ietekmi uz valsts bruņotajiem spēkiem, uzskata Saeimas Eiropas lietu komisijas priekšsēdētājs Imants Lieģis, kurš ir arī NATO Parlamentārās Asamblejas Latvijas delegācijas vadītājs.

Uzmanību nepieņemami mazajam aizsardzības finansējumam I.Lieģis vērsa trešdien, 27.aprīlī, Saeimas Eiropas lietu komisijas un Budžeta un finanšu (nodokļu) komisijas kopsēdē, kurā tika izskatīta Latvijas Konverģences programma. Programmai pievienotie pielikumi ar valdības izdevumu funkciju sadalījumu ataino pakāpenisku aizsardzības finansējuma samazināšanu, 2014.gadā šai jomai atvēlot vairs tikai 0,7 procentus no IKP. Finanšu ministrs Andris Vilks sēdē akcentēja, ka tie pagaidām ir tikai aptuveni skaitļi.

„Ja tiktu pieņemts lēmums valsts aizsardzībai piešķirt tikai 0,7 procentus no iekšzemes kopprodukta, tam būtu patiesi katastrofāla ietekme uz mūsu bruņotajiem spēkiem,” uzskata I.Lieģis. „Jau patlaban mēs NATO prasīto 2 procentu vietā aizsardzībai atvēlam vien 1,1 procentu. Ar 0,7 procentiem mēs nevarēsim pildīt savas saistības kā NATO dalībvalsts,” uzsver komisijas priekšsēdētājs. Kā pozitīvu piemēru I.Lieģis min Igauniju, kura aizsardzības jomai jau tagad spēj novirzīt 2 procentus no IKP. 


Saeimas Preses dienests

Otrdien, 23.aprīlī
08:30  Juridiskās komisijas Krimināltiesību un sodu politikas apakškomisijas sēde
08:30  Tautsaimniecības, agrārās, vides un reģionālās politikas komisijas Vides, klimata un enerģētikas apakškomisijas sēde
10:00  Saeimas priekšsēdētājas biedres Zandas Kalniņas-Lukaševicas tikšanās ar Svētā Krēsla apustulisko nunciju Latvijas Republikā arhibīskapu V.E. Petar Rajič
10:00  Juridiskās komisijas sēde
10:00  Cilvēktiesību un sabiedrisko lietu komisijas sēde
10:00  Aizsardzības, iekšlietu un korupcijas novēršanas komisijas sēde
10:00  Tautsaimniecības, agrārās, vides un reģionālās politikas komisijas sēde
10:00  Sociālo un darba lietu komisijas sēde
12:00  Ilgtspējīgas attīstības komisijas Inovācijas ekosistēmas attīstības apakškomisijas sēde
12:40  Valsts pārvaldes un pašvaldības komisijas sēde
13:00  Sociālo un darba lietu komisijas Nevienlīdzības mazināšanas apakškomisijas sēde