Turpmāk politiski represētā statusu piešķirs centralizēti

(31.03.2011.)

Personām, kuras vēlas iegūt politiski represētā statusu, no šī gada 1.jūlija būs jāvēršas Iekšlietu ministrijas Pilsonības un migrācijas lietu pārvaldē (PMLP), kas centralizēti veiks statusa piešķiršanu. To paredz Saeimas ceturtdien, 31.martā, pieņemtie grozījumi likumā „Par politiski represētās personas statusa noteikšanu komunistiskajā un nacistiskajā režīmā cietušajiem”.

Šobrīd lēmumus par politiski represētas personas statusa piešķiršanu pieņem katrā novadā šim nolūkam īpaši izveidota komisija. Taču Latvijas Ģenerālprokuratūra līdz šim konstatējusi vairākus gadījumus, kad šis statuss piešķirts nepamatoti.

Centralizējot represētās personas statusa piešķiršanu, tiks novērsti nelikumīgas statusa piešķiršanas riski un nodrošināta kvalitatīva statusa piešķiršanas procedūra, prognozē par likumprojekta virzību atbildīgās Cilvēktiesību un sabiedrisko lietu komisijas priekšsēdētāja Ingrīda Circene.

Likums paredz arī izveidot konsultatīvu padomi, kuras sastāvā būs Latvijas Politiski represēto apvienības pārstāvji, un kura PMLP sniegs savu viedokli statusa piešķiršanas procesā. Tāpat grozījumi regulē lēmuma pārsūdzības iespēju un arhīva pārvaldīšanu.

Grozījumi likumā „Par politiski represētās personas statusa noteikšanu komunistiskajā un nacistiskajā režīmā cietušajiem” stāsies spēkā 2011.gada 1.jūlijā.

 

Saeimas Preses dienests

Piektdien, 19.jūlijā
09:00  Parlamentārās izmeklēšanas komisijas par “Rail Baltica” projekta parlamentārās kontroles nodrošināšanu, lai apzinātu projekta īstenošanā pieļautās kļūdas un panāktu, ka tas kļūst par prioritāru valdības jautājumu un lēmumi tiek pieņemti pārskatāmi, laikus un ievērojot Latvijas valsts un visas sabiedrības intereses, ietekmi uz Latvijas tautsaimniecību un valsts budžetu sēde
09:00  Eiropas Savienības Austrumu partnerības parlamentāro administrāciju dialogs par pārmaiņu vadību, sarunu vešanu un komunikāciju
09:30  Mandātu, ētikas un iesniegumu komisijas sēde