Juridiskā komisija: kandidējot Saeimas vēlēšanās, tiesnešiem vairs nebūs jāatstāj amats

(24.02.2011.)

Saeimas Juridiskā komisija ceturtdien, 24.februārī, pirms trešā lasījuma atbalstīja grozījumus Saeimas vēlēšanu likumā, paredzot atcelt ierobežojumus tiesnešiem, kas kandidē Saeimas vēlēšanās. Saskaņā ar komisijas atbalstīto likumprojekta redakciju tiesnesim, kas pieteikts par Saeimas deputāta kandidātu, vairs nebūs jāatstāj ieņemamais amats. Tiesnesis šo amatu zaudēs vienīgi tad, ja viņš tiks ievēlēts Saeimā.

Pastāvošais ierobežojums gan tiks saglabāts attiecībā uz Satversmes tiesas tiesnešiem, kuriem, tāpat kā virknei citu amatpersonu, pēc deputātu kandidātu saraksta reģistrēšanas ir jāatstāj ieņemamais amats. 

Kā informē Juridiskās komisijas priekšsēdētāja Ilma Čepāne, komisija nāca klajā ir iniciatīvu grozīt likumu, lai novērstu nesamērīgi noteiktos vēlēšanu tiesību ierobežojumus. Tiesnesim, kas, kandidējot vēlēšanās, atstājis savu amatu, neievēlēšanas gadījumā ir ierobežotas iespējas atgriezties līdzšinējā amatā, norāda I.Čepāne.  

Likumprojekts izstrādāts, ņemot vērā Satversmes tiesā ierosināto lietu par attiecīgās Saeimas vēlēšanu likuma normas atbilstību valsts pamatlikumam. 
 
 Par likumprojektu trešajā lasījumā vēl jālemj Saeimai.


Saeimas Preses dienests


 

Ceturtdien, 4.jūlijā