Saeima pieņem grozījumus Tiesu izpildītāju likumā

(27.01.2011.)

Saeima ceturtdien, 27.janvārī, galīgajā lasījumā pieņēma grozījumus Tiesu izpildītāju likumā, kas paredz izmaiņas attiecībā uz tiesu izpildītāju kvalifikācijas eksāmeniem, tiesu izpildītāja palīgiem, viņu kompetenci un atbildību.

Likuma grozījumi paredz, ka tiesu izpildītājam varēs būt vairāki palīgi, nevis viens, kā tas noteikts iepriekš. Būtiski paplašināta palīga kompetence, kas ļaus atslogot tiesu izpildītāja darbu un paātrināt darbu izpildi. Vienlaikus palielināta arī palīga atbildība un noteikts pienākums apdrošināt viņa profesionālās darbības risku attiecībā uz iespējamo trešo personu interešu apdraudējumu.

Izmaiņas likumā ievieš arī tiesu izpildītāja palīga kandidāta institūtu, nosakot, ka personai, kura vēlas kļūt par tiesu izpildītāja palīgu, sākotnēji viens gads jānostrādā kā tiesu izpildītāja palīga kandidātam, un tad viņš var kārtot palīga eksāmenu.

Grozījumi paredz izmaiņas tiesu izpildītāju kvalifikācijas pārbaužu veikšanā. Līdz šim kvalifikācijas eksāmens bija jākārto ne retāk kā reizi piecos gados. Turpmāk posmā starp kārtējām pārbaudēm tiesu izpildītāji varēs veikt noteiktas aktivitātes profesionālās vai akadēmiskās kvalifikācijas celšanai un tādējādi krāt kredītpunktus, kas būs pamats pilnīgai vai daļējai atbrīvošanai no regulārā eksāmena kārtošanas.

Noteikta arī jauna kārtība gadījumos, kad darbu vēlas atsākt personas, kas tiesu izpildītāja amatu atstājušas pēc pašu vēlēšanās vai ilgstošas slimības dēļ.

Lai atkal varētu praktizēt kā zvērināts tiesu izpildītājs, pretendents atsevišķos likumā noteiktos gadījumos varēs kārtot daļēju zvērināta tiesu izpildītāja eksāmenu, rakstveidā sniedzot risinājumu vienam juridiskam uzdevumam. Daļēju eksāmenu varēs kārtot, ja no atbrīvošanas no amata nav pagājis vairāk par diviem gadiem, bet no regulārā kvalifikācijas eksāmena nokārtošanas pagājuši ne vairāk kā pieci gadi. 

Jaunais regulējums arī nosaka termiņu, kādā tiesu izpildītājam jānodrošina no parādnieka piedzītu naudas līdzekļu nodošana piedzinējam. Tas būs jāveic septiņu dienu laikā no brīža, kad līdzekļi būs ieskaitīti tiesu izpildītāja depozīta kontā.

Savukārt informāciju par tiesu izpildītāju iecelšanu vai pārcelšanu turpmāk publicēs Latvijas Zvērinātu tiesu izpildītāju mājaslapā, nevis laikrakstā „Latvijas Vēstnesis”.

Grozījumi Tiesu izpildītāju likumā stāsies spēkā 2011.gada 1.martā.



Saeimas Preses dienests

Ceturtdien, 4.jūlijā